Asko Midt-Norge

Asko Midt-Norge

Sted: Østre Rosten, Trondheim

Prosjekttype, bruk: Nybygg, lager

Budsjettramme eks mva:
145 millioner kroner

Bruttoareal:
8.000 kvm nytt + ombygging

Byggherre: Asko Midt-Norge

Prosjekt- og byggeledelse: Brick

Arkitekt: Solem Arkitektur

Rådgivere: RIB: Karl Knudsen - RIV, RIE, RIGeo, SD-anlegg og VA: Rambøll Norge - RIBr: Brann og Sikkerhetsråd-
givning

Underentreprenører/leverandører: Grunn og utomhus: Brende - Betong: Bjørge Entreprenør - Bygg: Borg Byggmontering - VVS: Union Setsaas - Elektro: Bravida - Ventilasjon: Elnan Økovent - Automatlager: Swisslog - Sprinkler: Aqua Tech - Kuldeteknikk: Thermoconsult - Prefab: DS Stålkonstruktion (Danmakr), Grytnes Betong - Tak: Lett-Tak - Gulv: Primekss - Porter: Ramox Drift - Luftporter: Norsk Lagerstandard - Kulde: Johnson Controls - SD-anlegg: Schneider - Rivning og innredning: OnJob

Asko Midt-Norges bygg i Trondheim er oppgradert og utvidet med 8.000 kvm.

Oppgradering og utvidelse av Asko Midt-Norges bygg på Østre Rosten i Trondheim er tegnet av Solem Arkitektur AS og utført i delte entrepriser. Brick AS har hatt oppdrag med prosjekt- og byggeledelse.

145 millioner kroner
Karl Knudsen AS har vært byggeteknisk rådgiver, mens Rambøll Norge As har vært rådgiver for elektro og ventilasjon. Brende AS utførte grunn- og utomhusarbeider. Fundamentering er utført av Bjørge Entreprenør AS, Grytnes Betong AS har hatt oppdrag med betongarbeider, mens fasadene er montert av Borg Byggmontering AS. Union Setsaas AS har vært rørlegger, mens Bravida AS har utført elektroarbeidene og Elnan Økovent ventilasjonsarbeidene. Aqua Tech AS har sprinklet bygget. Prosjektleder Kai Sæternes Borup i Brick AS forteller at prosjektet hadde en budsjettramme på 145 millioner kroner eks mva. Byggestart var 1. juni 2010. De opprinnelig avtalte byggearbeidene ble fullført i januar i år. Frem til nå har tilleggsarbeider blitt utført.

Den nye delen omfatter et høylager som rommer et automatlager som Swisslog AS har levert og montert, utvidet tørrvarelager, nytt kjøletorg, ny miljøstasjon og en mezzaninetasje med garderober, tekniske rom og lager. I den eksisterende delen av bygget er frigjort areal brukt til blant annet dobling av fryselager og økning av kjølelager. Brannsikring og belysning er oppgradert i hele bygget. I den nye delen er det mye LED-belysning.

18,6 meter netto
Tomten har ifølge Kai Sæternes Borup grunn av leire. Cirka 30.000 kubikkmeter masser er gravd opp og erstattet med sprengstein.

Den nye delen av bygget er rektangulær og har bærende konstruksjon av stål. En brannseksjonsvegg mellom ny og eksisterende del er i betong. Høylageret har en nettohøyde på 18,6 meter, mens det er 9,4 meter i resten av den nye delen. Den eksisterende delen har en høyde på 6,75 meter. Taket på den nye delen er en lettakskonstruksjon. Det er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Fasadene består av sandwichelementer. Det er hardbetong på gulvene i de nye lagerdelene. Det er 30 cm isolasjon i taket og 15 cm i veggene.

Overskuddsvarme
Bygget og varmeslynger langs lossebryggene varmes i hovedsak opp med gjenvunnet overskuddsvarme fra kuldeanlegget for kjøl og frys. Dette suppleres med fjernvarme. Tempererte arealer varmes opp med aerotemper, radiatorer der oppvarmet luft blåses ut. Bruken av bevegelsessensorer og LED-belysning sparer mye elektrisk energi. Bygget har et avansert SD-anlegg, er fullsprinklet og har nytt brannalarmanlegg.

Ingen fraværsskader
Kai Sæternes Borup forteller at de største utfordringene var kort tid fra byggestart til Swisslog skulle inn for å montere automatlager i ny del og ombyggingen av den eksisterende delen. Da aktiviteten var på topp var mellom 50 og 60 bygningsarbeidere i arbeid på byggeplassen. Byggearbeidene skjedde uten noen fraværsskader.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter