NGU klager på nei til lavtflyging i Stabbursdalen

Norges geologiske undersøkelse (NGU) klager til Miljøverndepartementet for å få tillatelse til lavtflyging over verneområder i Stabbursdalen nasjonalpark i Finnmark.

Stabbursdalen nasjonalparkstyre avslo i mai en søknad fra NGU om dispensasjon fra forbudet mot lavtflyging. NGU ønsker å fly over nasjonalparken i 60 meters høyde over bakken og med 200 meters avstand mellom målelinjene. Hensikten er å utføre magnetiske og radiometriske målinger, som gir informasjon om berggrunnen, om radioaktive mineraler, om radioaktivt nedfall og mangel på radioaktivt nedfall.

Av hensyn til dyreliv og fugleliv i nasjonalparken foreslår NGU at målingene foretas etter 1. august, men før det kommer snø i området.

Samfunnsinteresser
NGU argumenterer med at dispensasjon må kunne gis fordi «vesentlige samfunnsinteresser» er knyttet til at målingene gjennomføres. Det blir hevdet at målingene kan gjennomføres uten at verneverdiene blir vesentlig påvirket. Tidsrommet etter 1. august er valgt fordi de sterkt truede dverggjessene, som hekker i nasjonalparken, da antas å ha forlatt hekkeområdet.

«Flygingen over Stabbursdalen motiveres ikke av å påvise mineralforekomster i nasjonalparken, men kan gi viktig informasjon som bidrar til å lokalisere forekomster andre steder», skriver NGU i klagen til Miljøverndepartementet.

Radioaktivt nedfall
NGU påpeker også at radiometriske data vil gi opplysninger om radioaktivt nedfall fra prøvesprengningene på Novaja Semlja i 1960-årene, og i tillegg gi informasjon som vil være av stor betydning i tilfelle en kjernekraftulykke skulle inntreffe på Kola i framtiden.

I denne sammenheng minner NGU om at tilsvarende målinger har hatt stor betydning etter Tsjernobyl-ulykken i 1986, blant annet for reindriftsnæringen i Sør-Norge.

NGU søkte også i fjor om dispensasjon for lavtflyging – det vil si flyging under 300 meter – i Stabbursdalen nasjonalpark. Da ble søknaden først avslått, men så innvilget av nasjonalparkstyret, etter en klage fra NGU. Forutsetningen var imidlertid at flygingen ble utført mellom 1. og 10. september. NGU prioriterte i dette tidsrommet å foreta målinger i et annet område i Finnmark, og en søknad om forlengelse av tillatelsen ble avslått i fjor høst.