Vil øke grunnleggende ferdigheter

På EBAs generalforsamling i Bergen fredag 8. juni sa statssekretær Elisabet Dahle i Kunnskapsdepartementet at regjeringen vil redusere frafallet fra videregående skole gjennom å heve både elevenes og lærernes kompetanse.

Både ungdomsskolen og videregående skole skal også bli mer praktisk rettet.

Ifølge Elisabet Dahle har mange elever som begynner på videregående skole dårlig grunnlag i grunnleggende ferdigheter som lesing, skriving og regning. Dette skyldes at elevene har lav motivasjon fordi undervisningen i ungdomsskolen er for teoretisert.

For å heve motivasjonen vil regjeringen innføre valgfag i ungdomsskolen fra kommende høst.

– Det blir en gradvis innfasing og vi begynner med 8. trinn. Valgfagene skal inneholde praktiske aktiviteter.

Gjennom Ny Giv skal elever i ungdomsskolen som trenger det få bedre ferdigheter i lesing, skriving og regning. De ti prosent av elevene som er svakest ved jul i 10. klasse skal tilbys et intensivopplegg som omfatter opplæring i grunnleggende ferdigheter. De får begynne på det nivået de er. Elevene skal følges opp med støtte og veiledning når de starter i videregående opplæring. Et oppfølgingsteam skal ta kontakt med de elevene som faller fra.

Les også: Ny Giv

Departementet vil at elevene i VG1 og VG2 i større grad skal få jobbe med ett eller noen få fag, i stedet for å få smakebiter av mange fag. Fagene skal også yrkesrettes og dermed gjøres mer relevante. Departementet vil sette i gang tiltak som styrker lærerutdanningen og førskolelærerutdanningen og vil også etablere etterutdanning for lærere, rettet mot det kompetansebehovet som er i skolen i dag.