Bruk huet!

- Det nytter ikke å møte ungdom som har hatt en livskrise med matematikk!

Eddie Eidsvåg presenterte Pøbelprosjektet på EBAs generalforsamling i Bergen. Han sier at en tredjedel av norsk ungdom faller ut av eller stryker på skolen og dermed står på bar bakke. – De har ikke lært å skape noe selv. De trenger noen som tror på dem. Og som samtidig stiller krav til dem.

90 prosent av dem som gjennomfører Pøbelprosjektet går ut i jobb eller er tilbake på skolen. Det gir ungdommene et bedre liv og sparer samfunnet for enorme beløp.

Eidsvåg startet Pøbelprosjektet i 1997.

– Til nå har 692 ungdommer gjennomført programmet. 632 av dem er i dag i jobb eller skole. Den dagen de er ferdige i prosjektet er de klare til å gå ut i jobb.

Reglene er ifølge Eidsvåg strenge.

– De som kommer for sent på jobb mer enn to ganger må slutte. De som er syk mer enn tre dager de første seks ukene må slutte. Og de som har rusproblemer må vise at de gjør noe med dem. Dette har vært et regime med stor suksess. Ingen kom for sent og ingen var syke.

- Arbeidsmoral er det motsatte av fleksitid. Det handler om å komme presis. Det handler om stolthet. Det som løfter opp rekrutteringen er yrkesstolthet, ikke lønn.

Lønnsjagere jobber i oljen, folk med yrkesstolthet jobber i håndverk.

- Mange av pøblene vi har hatt i prosjektet har en tøff bakgrunn. Derfor er velger cirka en tredjedel av dem empatiske fag som yrkesvalg. De har kjent situasjonen på kroppen og lært underveis.

7.800 arbeidsgivere har sagt ja til å ansette pøbler. Problemet nå er at vi ikke har nok pøbler.