Vekterstreiken er slutt

Vekterstreiken er slutt etter at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) grep inn med tvungen lønnsnemnd.

– Tvungen lønnsnemnd er alltid veldig alvorlig. Jeg har avventet lenge og ønsket ikke å gripe inn. Det som er grunnlaget for å gripe inn nå er totalsituasjonen. 14 flyplasser er berørt, og Flesland og Værnes ville blitt stengt i morgen. Situasjonen er så uoversiktlig at vi mener det er uansvarlig å la streiken fortsette, sier Hanne Bjurstrøm (Ap).

Vekterne vil dermed vende tilbake til jobb så raskt som mulig, og Avinor kunne fredag kveld opplyse at flytrafikken vil gå tilnærmet normalt gjennom helgen.

– Vi er glad for at streiken er over og vil takke passasjerene som har utvist stor grad av tålmodighet gjennom en vanskelig uke, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Fra lørdag morgen vil det være tilnærmet full kapasitet i sikkerhetskontrollene ved samtlige 14 flyplasser som har vært rammet av streiken. Dersom det ikke hadde blitt en løsning nå, ville sikkerhetskontrollene ved Bergen lufthavn Flesland og Trondheim lufthavn Værnes blitt helt stengt i helgen.

Vekterstreiken startet 1. juni etter at det ble brudd i meklingen mellom partene. Etter opptrapping av streiken har nesten 3.500 vektere vært i streik.

Partene i konflikten, NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund, hadde sonderinger gjennom fredagen, men klarte ikke å finne grunnlag for å gjenoppta meklingen.