Kraftlinjer på Vestlandet dobbelt så dyre på tre år

Kostnadene til de nye kraftlinjene som er under bygging på Vestlandet, er doblet på under tre år. Nå frykter strømkundene høyere nettleie.

Høsten 2009 var kostnadene til linjen Simadal– Samnanger og Fardal– Ørskog beregnet til tre milliarder kroner. I de siste kostnadsoverslagene regner Statnett med 5,5 milliarder for linjen fra Indre Sogn til Sunnmøre og en milliard for Hardangerlinja. Det er mer enn en dobling, selv justert for inflasjon, skriver Bergens Tidende.

Ifølge kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett skyldes kostnadsøkningen at utbyggingene har økt i omfang underveis, prisstigning og usikre kostnadsoverslag i tidlig prosjektfase.

Både forbruker- og næringsorganisasjoner frykter nå høyere strømregninger.

– Det er all grunn til å frykte at forbrukerne må betale de økte investeringsutgiftene, sier utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund til Bergens Tidende.

Fagsjef Ole Børge Yttredal i Norsk Industri, som organiserer 2,200 bedrifter over hele landet, sier de er urolig over utviklingen. Han sier tariffsystemet er innrettet slik at globalt konkurranseutsette industribedrifter, som storforbrukere av energi, må ta store deler av regningen også for overskridelser.

– Vi er enige i at det trengs investeringer i sentralnettet. Men kostnadsveksten de siste årene gjør oss urolige. Det er helt avgjørende at monopolbedriften Statnett har sterkt søkelys på kostnadskontroll og kvalitetssikring., sier han.