Mot en usikker helg for flyreisende

Vekterstreiken fortsetter, og fra natt til lørdag kan to nye grupper på flyplassene være i streik. Det skaper ytterligere usikkerhet for dem som skal ut og reise i helgen.

Nesten 3.500 vektere er i streik etter at det ble brudd mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service for en uke siden, og NHO Service-direktør Petter Furulund mener at partene i vekterstreiken nå må tvinges sammen.

– Når liv ikke blir reddet fordi vektere ikke er på gata og når flyselskapene taper titalls millioner kroner, da er det alvorlig. Partene må tvinges sammen, på den ene eller andre måten, sier Furulund til NTB.

Leder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund avviser at streiken har nådd et slikt omfang at det er snakk om fare for liv og helse. Hun sier at de kan snakke med NHO Service når som helst, forutsatt at motparten har noe å komme med.

– De kan ikke bare fortsette å si nei og samtidig håpe på nye samtaler, sier Hagensen til NTB.

Ventetiden varierer
Inntil videre er det vekterstreiken som skaper køer og problemer rundt om på landets lufthavner, men fra lørdag kan flyteknikere, brannmannskaper og andre flyplassansatte også bli tatt ut i streik. Da vil store deler av flytrafikken stanse.

Meglingen for 180 LO-organiserte som jobber i Avinor og nærmere 500 flymekanikere organisert i den frittstående Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), utløper ved midnatt natt til lørdag.

En streik blant Avinors ansatte kan stenge flyplassene i Ørsta/Volda, Førde, Brønnøysund, Ålesund, Harstad, Leknes og Kirkenes fra lørdag morgen. Stavanger lufthavn Sola kan stenges fra mandag.

NFO tar ut nesten alle flyteknikerne som arbeider i selskapene SAS, Widerøe og Norwegian ved seks av landets største flyplasser ved en eventuell streik fra lørdag.

Færre passasjerer
Mange endrer flybillettene eller finner andre måter å ta seg fram på. Færre enn normalt velger å fly, men de som gjør det, er flinke til å følge oppfordringen om å være ute i god tid på flyplassene.

På Trondheim lufthavn Værnes måtte passasjerene tåle ventetider på opptil halvannen time torsdag, mens Gardermoen hadde en maksimal ventetid på mellom 30 og 40 minutter.

– Vi har gjort vårt ytterste for at passasjerene skal komme gjennom dette så skånsomt som mulig, sier Thorgeir Landevaag, presseansvarlig ved Oslo lufthavn.

Køene på Gardermoen er blitt kortere fordi det er over 20 prosent færre passasjerer enn vanlig, ifølge Landevaag. Men i helgen er det ventet at det blir verre igjen.

– I helgene er det en annen type reisende, og de vil nok i større grad møte opp. Det blir en krevende lørdag morgen og søndag ettermiddag, tror han.

Hjelper passasjerene
Flyselskapene holder passasjerene løpende oppdaterte.

– Vi har bemannet opp kundesenteret, og her jobbes det på spreng for å holde passasjerene oppdatert og komme med alternative tilbud til dem som blir berørt, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Norwegians passasjerer som rammes av streiken, kan ombestille uten kostnad fram til 14. juni, og dersom en avgang blir innstilt, får passasjerene refusjon. Kunder som skal reise med SAS eller Widerøe til og med 8. juni får endre reisen uten kostnader.

Flyselskapene taper derfor penger hver dag under streiken.

– Det dreier seg om betydelige summer, flyene er mindre fulle enn de pleier å være, og mange utsetter reisen, sier Sandaker-Nielsen.

Et lite lysglimt for Norwegian er at Torp lufthavn ikke omfattes av streiken. Norwegian har ruter til Bergen, Trondheim og Harstad fra Torp, og her har antallet passasjerer økt de siste dagene.