Streiken i staten er slutt

Streiken blant Unio-organiserte høyskoleansatte, meteorologer og politifolk er slutt etter at partene ble enige om en løsning torsdag.

Partene ble enige om at konflikten skal gå til frivillige nemndsbehandling.

– Vi har tatt ansvar for å sette universitets- og høgskoleutdannede på dagsorden. Nå tar vi ansvar ved å avslutte streiken. Denne streiken har skapt problemer for folk i hverdagen deres, vi oppretter en normal situasjon, sier forhandlingsleder i Unio på det statlige tariffområdet, Arne Johannessen.

Partene møttes hos Riksmekleren torsdag ettermiddag. Etter at Unio trappet opp streiken tidligere på dagen, var 3.500 statsansatte Unio-organiserte i streik.

– Jeg er glad for at streiken med dette er avsluttet, slik at arbeidet kan gjenopptas, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Unio Stat var den siste av organisasjonene som fortsatt var i streik i offentlig sektor.

– Vi har stått med rak rygg i konflikten og kjempet for at utdanning må lønne seg bedre i staten. Gjennom hele prosessen har vi stått på for å få en forhandlingsløsning. Streiken avsluttes slik at vi får viktige samfunnsfunksjoner i gang igjen, sier Johannessen.

Tvisteløsningsorganet er Rikslønnsnemnda. Rikslønnsnemnda vil bestemme hvilket resultat Unios grupper i staten får til slutt.

– Etter vår mening er det bedre å avslutte med frivillig mekling enn å risikere tvungen lønnsnemnd som alltid vil være et nederlag for tariffsystemet, avslutter Johannessen.