Spår nye oppgangstider

Store lønnstillegg og vedvarende lav rente i åra framover vil bidra til at boligprisene fortsetter å stige.

Midt i innspurten av lønnsoppgjøret oppjusterer Statistisk sentralbyrå (SSB) sine anslag for lønnsøkningen i år med 0,5 prosentpoeng, og tror at den kommer opp i 4,1 prosent. Sammen med et fortsatt lavt rentenivå og lav prisstigning kan norske husholdninger se fram til flere år med videre reallønnsvekst, tror SSB. Med mer penger i lommeboka antar forskerne at forbruket vil gå klart opp.

Sterk vekst
Veksten i norsk økonomi bidrar også til å trekke opp boligprisene. Med noen få unntak har boligprisene vært jevnt stigende de siste 20 årene. Forskerne tror at prisøkningen vil fortsette.

– Boligprisene fortsetter ikke å stige i all evighet, men vi tror det kommer en klar økning fram mot 2015. Men det fordrer at det ikke skjer noe dramatisk, som for eksempel en kollaps i eurosonen, sier forskningsleder Torbjørn Eika i SSB.

Byrået forventer i sine siste konjunkturtendenser at boligprisene i år vil øke med 7 prosent, 6,3 prosent neste år, en økning på 6,9 prosent i 2014 og så opp med 7,6 prosent i 2015.

Også makroøkonomene i Nordea Markets tror på 7 prosent prisøkning på boligene i år, men tror at økningen neste år bare vil bli på 5 prosent.

– Ser vi framover, legger vi til grunn en noe mer forsiktig prisoppgang, sier senioranalytiker Katrine G. Boye i Nordea Markets til NTB.

Lav rente
Rentenivået vil fortsatt være lavt, og dagens styringsrente på 1,5 prosent vil holde seg i ro fram til neste sommer. Årsaken er den internasjonale økonomiske uroen og usikkerheten rundt eurosamarbeidet, samt den sterke norske krona som gjør at SSB tror på langvarig lav rente.

Men fra neste sommer vil det komme flere renteøkninger, og SSB tror at boliglånsrenta i slutten av 2015 vil ligge på 5 prosent.

Økonomene i Nordea Markets ser derimot for seg at den første økningen av renta kommer allerede i mars 2013.

Konjunkturene snudd
Etter finanskrisen i 2008 og 2009 nådde norsk økonomi bunnen første kvartal i fjor. Siden da har økonomien vært i en moderat konjunkturoppgang. Og mer er i vente. Oppgangen i økonomien ventes å fortsette de neste åra, og i 2015 vil vi være ute av en seks år lang lavkonjunktur, mener SSB. Arbeidsledigheten vil trolig holde seg stabil og sysselsettingen vil fortsette å øke.