Enighet om et klimaforlik på Stortinget

Regjeringspartiene er enige med Høyre, KrF og Venstre om et nytt klimaforlik, opplyser kilder på rødgrønn side til NTB.

Regjeringen og opposisjonspartiene, med unntak av Fremskrittspartiet, ble rundt klokken 14.30 torsdag ettermiddag enige om framtidas klimapolitikk. Partene hadde da gjenopptatt samtalene etter å ha gått fra hverandre rett over midnatt natt til torsdag.

SV-leder Audun Lysbakken vektlegger i sin umiddelbare kommentar at det er enighet om å trappe opp investeringstakten i klimafondet, sikre flere elektriske biler i Norge, gi mer til kollektivtrafikken og innføre forbud mot oljefyring i Norge fra 2020.

Han og miljøminister Bård Vegar Solhjell tar på SVs vegne en ikke ubetydelig del av æren for at et stort politisk flertall er blitt enig om hvilken klimapolitikk Norge skal ha i framtida.

SV tar æren
– Forhandlingene med opposisjonen har gitt noen positive endringer, men hovedbildet er at det er klimameldingen SV forhandlet fram i regjeringen som har fått bred tilslutning, sier Solhjell.

Lysbakken sier miljøpolitikken har et klart SV-stempel. Det er Venstre-leder Trine Skei Grande neppe enig i. Men også hun er glad for det er bred konsensus om klimapolitikken.

– Det er positivt at regjeringspartiene kom oss i møte, selv om vi selvsagt gjerne skulle ha fått til mer. Vi ser imidlertid at de fire opposisjonspartiene klarte å bli enige seg imellom om mer ambisiøse krav enn det regjeringen gikk med på, og vi ser derfor fram til å forsterke klimapolitikken ytterligere etter valgte neste år, sier Grande til NTB.

Bellona jubler
Høyres Jan Tore Sanner vektlegger enigheten om å øke størrelsen på teknologifondet for omstilling i industrien og en romslig belønningsordning til kommuner som satser på kollektivtransport.

– Med dette klimaforliket har vi oppnådd meget gode resultater. Men samtidig viser resultatet at det var helt unødvendig for regjeringen å holde Frp på utsiden av forhandlingene, sier han.

For miljøstiftelsen Bellona har det viktigste vært at partiene på Stortinget snakket sammen og ble enige om en ny klimapolitikk.

– Vi er veldig glade for at de er blitt enige, og at de har fått forutsigbare rammevilkår for næringslivet, som vi har vært opptatt av. Dette er vår tids største utfordring, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.