Unngå skader under hagearbeid

En del foretrekker å gå barbeint i gresset også når de klipper plenen. Rundt 80 nordmenn skadet seg alvorlig under hagearbeid i fjor.

– Det virkelige skadetallet er sannsynlig mye høyere. De fleste kontakter ikke forsikringsselskapet sitt ved mindre skader, sier personskadesjef Margrethe Aflangrud i If Skadeforsikring.

Med bakgrunn i egne skadetall og markedsandeler anslår If at over 80 hageskader endte opp som forsikringssaker i 2011. De to første av årets skader har allerede kommet inn.

– Motorsager og hekksakser kapper av og til mer enn de skal. Vårt inntrykk er at de minst proffe slurver mest med sikkerhetsutstyret, sier Aflangrud.

Gressklipperskadene dominerer
– De fleste skader seg på hender og fingre, blant annet når de skal ta ut gress som har satt seg fast i klipperen. En annen gjenganger er de som sklir på gresset og får foten i skjærebladet, sier hun.

En del bruker også kantklipperen med kun sandaler på bena eller mindre. Tråden som går rundt i rasende fart setter spor når den treffer tåa eller neglen.

Farlige roser
Også legevakten merker når folk begynner å stelle i hagen.

– Det er ikke disse skadene som dominerer den generelle skadestatistikken, men de kommer hver gang hagesesongen starter og øker i antall utover sommeren, sier Mads Kopperud Eie, allmennlege og seksjonsleder på legevakten ved Volvat Medisinske Senter.

– Folk som kommer til oss er fullstendig klar over at det ikke er lurt å fjerne gress fra klipperen mens den går. Men skulle bare være litt kjappe og effektive, sier han.

Det er ikke bare motorisert hagearbeid som påfører oss skader. Folk kutter seg på hagesaksa og de faller ned fra gardintrappen når de klipper hekken, ifølge allmennlegen.

– Vi har flere innom som har stukket seg på en rosetorn. Det kan bli til en hissig infeksjon i fingeren og spre seg til bøyesenen, til andre fingre også, hvis man ikke gjør noe med det i tide, sier Kopperud Eie.

Vernesko?
Et godt råd er å bruke beskyttende hansker til hagesaksjobben og stell av rosebusker, mener If Skadeforsikring. Det finnes hansker som er tilpasset hagearbeid med potensielt voldelig utgang, blant annet i semsket skinn, med overdel og mansjett i syntetisk materiale.

– Å få folk til å klippe gress med vernesko, er nok ikke så lett, selv om det er nettopp vernesko mange anbefaler etter at de har skadet seg. Men bruk i hvert fall ordentlig fottøy. Føttene er bedre beskyttet og det gir mye bedre fotfeste på vått gress enn et par slippers, sier Margrethe Aflangrud i If Skadeforsikring.

En sko med solid tupp tåler at klipperen av og til sender ut oppkuttete småkvister eller småstein i full fart.

– Dersom du skal stikke hånden inn i gressklipperen, må den først slås av. Har du en elektrisk klipper, må støpselet trekkes ut. Har du en som går på bensin, skal tennpluggen kobles fra. Da er du sikker, sier Aflangrud.