Fortsatt prispress på boliger ut 2013

Den norske boligprisveksten er sterkest i Norden og prisene skal videre opp, ifølge prognoser fra Nordea Markets.

Anslagene går ut på en prisvekst på 7 prosent i inneværende år og en oppgang på 5 prosent i 2013.

Veksten i norsk økonomi bidrar også til å trekke opp boligprisene. Gode lønnstillegg, lav rente og et godt fungerende arbeidsmarked er faktorer som bidrar til prisutviklingen.

Husholdningenes disponible realinntekt øker i år med anslagsvis 5 prosent, og det har fått flere ut i boligmarkedet på jakt etter «drømmehuset».

Nordea Markets venter en videre oppgang i boligprisene ut 2012 og i 2013, men i et noe mer moderat omfang enn tidligere.

– Jeg er ikke overrasket over prisveksten på boliger. Ser vi framover, legger vi til grunn en noe mer forsiktig prisoppgang, sier senioranalytiker Katrine G. Boye i Nordea Markets til NTB.

Opp 33 prosent

Boligmarkedet har vært i sterk vekst siden det snudde ved årsskiftet 2008/2009. Sesongjustert prisvekst har på månedsbasis med få unntak vært positiv siden januar 2009. Til sammen i perioden fra første måned i 2009 har boligprisene steget med 33 prosent, og nivået ligger nå 17 prosent over pristoppen fra sommeren 2007.

Boligkjøpere kan derimot ikke regne med at renta skal holde seg altfor lenge på dagens lave nivå. Økonomer i Nordea Markets ser for seg at den første økningen av renta kommer i mars 2013, og at flere følger.

Hurtige budrunder

– Det skal ikke mange rentehevinger til før det virker dempende på prisveksten på boliger. Neste år anslår vi dessuten antall boliger i markedet er på linje med økningen i antall husholdninger. Men det vil fortsatt være press på markedet, sier Boye til NTB.

Kombinasjonen lavt tilbud av boliger til salgs og høy omsetning, har ført til hurtige budrunder og priser for en stor del til takst eller over takst. Det som har dempet veksten noe er Finanstilsynets nye innskjerpede retningslinjer for utlånspraksis til boligformål.

De nye retningslinjene rammer først og fremst yngre boliglånstakere som vil inn på boligmarkedet for første gang.