Asplan Viak prosjekterer stort vannbehandlingsanlegg

I april vant Asplan Viak kontrakten om prosjektering av utvidet vannbehandlingsanlegg for IVAR IKS. Utbyggingen er estimert til nær en halv milliard kroner.

Det skal etableres helt nye prosesstrinn for fargefjerning med ozonering og biofiltrering. Det nye anlegget skal kunne levere 3.200 liter rent vann hvert sekund.

IVAR IKS leverer drikkevann til Stavangerregionen - en befolkning som i dag er på ca 300.000, og som øker raskt. Fagfolkene i IVAR har beregnet at kapasiteten fra eksisterende kilder kan bli nådd om få år og registrerer samtidig at fargen i vannet stadig øker.

– Dette var en viktig seier for oss. Store VAR-tekniske prosessanlegg utvikler oss innen tverrfaglig samarbeid, leveringskapasitet og oppdragsledelse og er derfor spesielt fokusert i strategiplanen vår, sier divisjonsleder Roger Blekkan i Asplan Viak.

Forut for dette prosjekteringsoppdraget, hadde Asplan Viak også et skisseprosjekt som så på hele råvannsforsyningen, med vurdering av alternative kilder og råvannsoverføring i tillegg til vannbehandling.

Asplan Viak har tidligere utviklet og levert en lang rekke fargefjerningsanlegg etter den såkalte Moldeprosessen.

– At IVAR velger oss til prosjektering av et ozon-biofilteranlegg, og at vi scorer best av alle på kompetansekriteriene, er ekstra kjekt. Det viser at vi har et anerkjent fagmiljø med breddekompetanse, sier en fornøyd avdelingsleder for vann og miljø, Thomas Frydenberg.

Det er en betydelig utvidelse som skal gjøres. Eksisterende anlegg er bygget som et alkaliseringsanlegg med 16 filterbasseng med marmor. Det nye anlegget får totalt ca 60 filterbasseng, og flere helt nye prosesstrinn. Anlegget skal ha en kapasitet på 3.200 liter per sekund og vil være landets nest største anlegg etter Oset vannbehandlingsanlegg i Oslo (4.500 l/s).

– Det er et spennende prosjekt, med mange utfordringer. Det er blant annet stilt mange krav til fleksibilitet for senere prosessomlegginger eller utvidelser, og vannforsyningen må opprettholdes mens det nye anlegget skal bygges. Det er begrenset erfaring med store ozoneringsanlegg i Norge, men vi har fått med oss spisskompetanse fra det nederlandske ingeniørfirmaet DHV som vi også tidligere har samarbeidet med om ozon-biofilteranlegg, oppdragsleder Kristian Ohr.