Kommende arkitekter vant Statsbyggs studentpris

Studentene Malin Skjelland Eriksen og Hege Homb Dedichen ved Kunsthøgskolen i Oslo gikk av med prisen Statsbyggs studentpris for fremragende interiørarkitektur.

Begge elevene imponerer med sin personlige innlevelse og grundige analyser og metode.

Prosjektene “Nærvær av Fravær” av Malin Skjelland Eriksen fra Tønsberg og “Dagslys som narrativt virkemiddel, Polarskipet Maud i nytt lys” av Hege Homb Dedichen fra Hønefoss fikk begge Statsbyggs studentpris som ble delt ut på Kunsthøgskolen i Oslo i går. Vinnerne får en sjekk på 10 000 kr hver.

“Nærvær av Fravær”
Prosjektet handler om hvordan den fraflyttede Dahl-salen i Nasjonalgalleriet kan gjenbrukes av Nasjonalgalleriets bibliotek. Oppgaven er et forskningsprosjekt om å etablere en metodikk for hvordan bygninger og rom kan gjenbrukes slik at rommets opprinnelige innhold gjenkjennes på lik linje med nåtidens bruk.

Dette er et aktuelt tema som blir stadig mer viktig både samfunnsmessig og miljømessig. Prosjektet har dannet en metodisk tilnærming til temaet og gir dermed en nyansert og solid basis for designmessige valg.

“Dagslys som narrativt virkemiddel, Polarskipet Maud i nytt lys”
Prosjektet tar for seg dagslysets essensielle funksjon i arkitekturen, og hvordan det kan benyttes som fortellende virkemiddel. Dedichen har brukt Båthallen på Norsk Maritimt Museum som eksempel, hvor restene etter polarskipet Maud legges inn i et nedsenket rom omgitt av en atmosfære av is, frembragt av materialvalg og styrt dagslys.

Prosjektet viser på en overbevisende måte hvordan kunstlys og dagslys kan utfylle hverandre i museer og utstillingslokaler hvor dagslys ofte er stengt ute. Prosjektet viser også hvilke muligheter man har for å utvikle eksisterende bygning med en formmessig klarhet som beriker uten at de eksisterende kvaliteter forringes.

Statsbyggs studentpris
Statsbyggs studentpris utdeles årlig til studenter ved Kunsthøgskolen i Oslo, fakultet for arkitektur og billedkunst ved NTNU, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, institutt for landskapsplanlegging ved Universitet for miljø- og biovitenskap, Bergen arkitekthøgskole, Bergen arkitekthøgskole, Kunsthøgskolen i Bergen og arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Prisens formål er å premiere prosjekter som stimulerer til eksperimentelle og nyskapende studier av arkitektur blant framtidige arkitekter. Prisen deles ut til et eller flere prosjekt på masternivå for særlig nyskapende og velgjennomført prosjektarbeid utført i tråd med statens føringer innen arkitekturfeltet.