Oslo kommune vil søke OL i 2022

Bystyret sa et klart ja til å gå videre med prosessen rundt en søknad om å få vinter-OL til Oslo i 2022. Vorspielet til OL-festen startet onsdag.

– Det har ligget i kortene at vi ville vedta dette, men det er alltid godt å få bekreftelsen. Nå skal vi lage en organisasjon som skal jobbe med denne prosessen videre. Det vil fort bli et hundretall mennesker som vil bli engasjert i dette arbeidet i løpet av relativt kort tid, sa byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NTB etter at voteringen var over.

Idretts-Norge skal selv under det ekstraordinære idrettstinget i Stjørdal lørdag, ta stilling til om Oslo skal søke OL. Men til sjuende og sist er det stortingspolitikerne som tar den endelige avgjørelsen. Staten må gi en økonomisk garanti for det antallet milliarder kroner et OL vil koste.

Da Tromsø var aktuell som OL-søker til lekene i 2018, ble kostnadene beregnet til 28 milliarder kroner. De fleste tror det ikke blir snakk om fullt så mye i Oslo, men uansett vil det bli et kostbart arrangement.

52 stemte for
Den totale søknadskostnaden er ventet å ligge på 130 millioner kroner. Det er bevilget 50 millioner til arbeidet i 2012, mens det blir et budsjettspørsmål i 2013 om å bevilge ytterligere 80 millioner.

52 stemte for vedtaket, mens sju stemte imot. Det var medlemmer fra SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne som stemte imot.

– Det er viktig at både staten og idretten stiller seg bak en søknad fra Oslo, men det er også slik at et OL til byen vår vil være et betydelig middel til å framskynde betydelige investeringer på viktige områder, sa Annelise Høegh (H) i debatten.

Hun fikk støtte fra mange talere på akkurat det.

– Det er ikke sikkert vi får OL selv om vi søker, men likevel vil ikke en søknadsprosess være bortkastet, for vi vil gjennom en slik prosess få mye kunnskap om byen vår, fortsatte hun.

Representantene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet snakket varmt for en OL-søknad. Mange av dem ga uttrykk for å være i feststemning allerede.

For dyrt
– OL er gøy, det er det ingen tvil om. Det er ikke derfor vi er imot, men det er altfor store utgifter knyttet til et arrangement som dette. Det vil koste kommunen veldig dyrt.

– Vi må ikke glemme at Oslo står foran store investeringer og en betydelig befolkningsvekst de kommende årene. Derfor trenger vi ikke flere prestisjeanlegg, sa Røds Bjørnar Moxnes i debatten.

– Det er vel helt klart at kommunen bør ha viktige oppgaver å ivareta enn å søke OL. Vi i Miljøpartiet De Grønne støtter derfor ikke denne innstillingen, sa Hanna Elise Marcussen.

Men motstanderne ble feid til side, for det klare flertallet i Oslo bystyre ville ha et da capo på OL i 1952. En ny folkefest, som under VM på ski i fjor vinter, er et ønske.

– Det er bra å ta seg en fest en gang iblant. Vi lever ikke av brød alene, sa Erik Lunde (KrF). Han satte ord på det representantene virkelig følte.

Norge har arrangert OL to ganger tidligere, i Oslo i 1952 og Lillehammer i 1994. Tromsø var aktuell som OL-kandidat i 2018, men søknaden ble trukket av idrettsstyret på grunn av for høye kostnadsanslag. For 2018 var også Oslo en av tre norske kandidatbyer, men tapte til Tromsø etter avstemning i idrettsstyret.