Startskuddet går for industrielle pionerer

Sykehuset i Vestfold har nå kunngjort en prekvalifisering til bygging av nytt parkeringshus med helikopterplattform. Prosjektet tvinger byggenæringen til å tenke nytt når det gjelder BIM og industriell produksjon.

Prosjektet i Tønsberg som ble omtalt i Byggeindustrien nr 17/2011 har nå kommet et godt skritt videre. Stablingstiden for parkeringshuset er satt til tre uker.

4. juni ble prekvalifisering til prosjektet kunngjort. Opprinnelig var planen at prosjektet skulle ut på markedet på nyåret 2012 som en totalentreprise basert på vanlig anbudskonkurranse. Utsatt kommunal behandling av rammeplan i Tønsberg kommune har gjort at prosjektet har dratt noe ut i tid.

- Vi har underveis justert våre planer for å sikre at vi får tilbydere med den riktige kompetansen innen åpenBIM og industrialisert byggproduksjon og gjennomfører derfor i første runde en prekvalifisering, sier Inge Aarseth i plan- og utbyggingsenheten til Sykehuset i Vestfold (SIV).

Impulser fra offshore

Rambøll olje og gass bidrar i utarbeidelsen av kravspesifikasjon.

- Engasjert arkitekt i prosjektet er en del av Rambøll-konsernet og har hentet inn bistand fra olje- og gassektoren til strukturering og forenkling av kravspesifikasjon. Offshore- og maritim industri har gjennom lang tid bygget opp kompetanse på modulbygging, hvor ulike moduler produseres ulike steder og til slutt monteres sammen til en helhet. Vi er ute etter å endre fra en tradisjonell byggeplass til et monteringssted, hvor store moduler settes sammen på kort tid – slik at vi får en sluttleveranse som dekker våre krav, sier Aarseth.

Heis i separat konkurranse

Rådgiveren har også gjennomført en mulighetsstudie der de mest sårbare elementene er definert og en vurdering av markedets leveringsdyktighet.

- Analysen viste at risikoen i forhold til framdriften var størst knyttet til heisleveransen. Derfor blir heiser anskaffet i en separat konkurranse, men heisenes krav til fundamentet, innfesting, tilførsler og tilkobling vil påvirke leveransen i denne kontrakten. Det norske heismarkedet er lite og vi har valgt å skrive anbudsdokumentene for denne leveransen på engelsk, opplyser Aarseth.

14. juni blir det holdt et informasjonsmøte ved SIV i Tønsberg før de interesserte entreprenørene får en uke på seg til å levere inn kalkulasjonspapirene for en prekvalifisering.

Nytt tankegods

- Dette blir en ny måte å tenke på for entreprenørbransjen, siden prosjektet krever et annet oppfølgerapparat enn man tradisjonelt har på en byggeplass, der det handler om å se at elementene kommer til riktig tid. Totalentreprenøren får et ansvar for at sårbare elementer får et tilstrekkelig fokus, både under konkurransen, prosjektering og produksjon og er i dette prosjektet forhold som skjer utenfor byggeplassen, som blir et rent monteringssted. Vi håper å treffe på en del framoverlente entreprenører som ønsker å jobbe med oss på denne måten, sier Bjørn Varegg i plan- og utbyggingsenheten til SIV.

Avhengig av interessen i markedet, ser plan- og utbyggingsenheten for seg å gå videre med ca fem entreprenører.

Selve anbudsdokumentene vil gå ut til de prekvalifiserte 5. juli, og de vil ha ut august å regne på. Kontrakt vil bli underskrevet i september.

- Vi er nå ute etter å ha en dialog med aktører som har kompetanse på industrialisert byggproduksjon og som kan håndtere BIM. Det er en forutsetning for å gjennomføre det tøffe planleggingsarbeidet som må ligge i bunn for å sikre kort monteringstid på byggeplassen. Det er interessant for oss at flere lokale entreprenører har vist interesse for prosjektet. Det er mange i bransjen som nå er ute etter å lære i forhold til planlegging og som ønsker å ta noen skritt i forhold til større effektivitet og kvalitet, sier Varegg.

Selve stablingen av betongelementer er planlagt i mai/juni 2013 og parkeringshuset med helikopterplass skal stå ferdig august 2013.