Mange ber om misvisende takst

Mange boligeiere ber om takster som fraviker fra virkelig verdi, viser en ny undersøkelse. Seks av ti takstmenn har måttet si nei til oppdrag der dette var hensikten.

– De vanligste årsakene til at folk ønsker en misvisende takst er at et forestående eierskifte har preg av arv eller gave, eller at felles bolig takseres i forbindelse med samlivsbrudd, sier Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges TakseringsForbund (NTF).

Også søskenkrangel ved opphør av sameie, skifteoppgjør i forbindelse med dødsfall og gjengifte samt ønske om å forskjellsbehandle egne barn og arvinger er hyppige årsaker til noen ber om at det settes en uriktig verdi.

59 prosent av takstmennene har opplevd å måtte si fra seg oppdrag på grunn av slike føringer, viser en medlemsundersøkelse blant takstmennene i NTF.

– Drøyt fjerdeparten av takstmennene oppgir at ønske om uriktig takst fremsettes ved mellom tre og ti prosent av oppdragene. Ti prosent opplever at det skjer enda oftere, sier Støbakk.

Bare 12 prosent svarer at de aldri har fått slike forespørsler.

– Å sette en bevisst uriktig verdi ville vært et brudd med bransjens etiske retningslinjer uansett årsak til at ønsket blir fremsatt. Derfor er det godt å kunne konstatere at takstmenn gjennomgående opptrer rakrygget i møte med slike utfordringer, sier Støbakk.

Ved sterk mistillit mellom parter med motstridende interesser kan det ofte være en grei løsning at partene oppnevner hver sin takstmann som felles utarbeider et takstdokument, mener han.

– Halvparten av takstmennene opplever at dette har blitt svært vanlig å gjøre. 12 prosent svarer til og med at dette er hovedregelen.

Norges TakseringsForbund er den ledende organisasjonen for takstbransjen her i landet, og organiserer mer enn 1100 sertifiserte takstmenn. Arbeidsområdene omfatter både bolig, næringseiendom, landbruk, skadetaksering og taksering av andre objekter.