Etterkrigstilstander i boligmarkedet

I opptil fire dager lå 19 unge mennesker i kø for å sikre seg ny bolig i Nydalen i Oslo. En time etter salgsstart var boligprosjektet tømt for ett- og toromsleiligheter.

Utbygger Selvaag Bolig mener mangelen på småleiligheter i indre by i Oslo minner om boligkrisen i etterkrigsårene.

Det var førstemann-til-mølla-prinsippet som gjaldt, og den første telteren rigget seg til på salgstomten i Nydalen allerede onsdag kveld, fire dager før salgsstart. Ved salgsstart på søndag ettermiddag ble 31 av 61 leiligheter solgt, og etter én time var alle prosjektets 18 ett- og toromsleiligheter solgt.

– Pågangen var over all forventning. Det er vi selvsagt svært fornøyde med. 2005 og 2006 var gode år, men vi har ikke hatt så stor etterspørsel etter småleiligheter i et enkeltprosjekt siden midten av 1980-tallet. Noen hos oss mener at vi må helt tilbake til 1950-tallet for å se lignende tilstander i Oslo, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig.

Schumann mener at det bygges for få småleiligheter i Oslo. Bystyret i Oslo har vedtatt at det er lov å bygge maksimalt 20 prosent småleiligheter (40-50 kvadratmeter) i nye boligprosjekter i indre by i Oslo. Alle leiligheter må være over 40 kvadratmeter, og halvparten må være over 80 kvadratmeter. Schumann mener at mangelen på småleiligheter i Oslo kan løses med enkle politiske grep.

– Det er trist å se at det er en så stor ubalanse i boligmarkedet. Vedtaket om leilighetsfordeling henger ikke på greip med behovet for småleiligheter i Oslo. Over halvparten av befolkningen i Oslo er single. Dette vedtaket bør omgjøres så raskt som mulig. Denne gangen fikk heldigvis alle som lå i kø sikret seg bolig, men vi ser at vi må vurdere andre salgsformer for lignende prosjekter fremover. Folk skal slippe å sove i telt i fire dager for å kjøpe bolig, sier i Schumann.

Boligprosjektet heter Lillohøyden og skal bygges i Sandakerveien 102 i Nydalen i Oslo. Salgstrinn 1 i prosjektet hadde totalt 61 enheter. Prisene startet på 1,9 millioner kroner for ettromsleiligheter (40 kvadratmeter) og 2,25 millioner kroner for toromsleiligheter. Salgstrinn 2 i prosjektet kommer for salg i høst.