Nå må alle streiker ta slutt

Kommunestreiken er over etter at LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne er blitt enige med arbeidsgiverne om et generelt tillegg på minst 12.000 kroner. Fra og med 6. juni får alle de fire organisasjonene et generelt tillegg på 2,7 prosent, minimum 12.000 kroner.

Også streiken i Oslo er slutt og godt er det. Nå er det bare å håpe at også alle andre som streiker tar til vettet og går tilbake til jobb.

Det hjelper lite at kommunene har spart nærmere en milliard kroner på denne streiken når man vet hvor mye som totalt er tapt på streiken. Tredjepart har tapt utrolig mye mer – og ikke minst har mange bedrifter og enkeltpersoner kommet opp i til dels betydelige problemer som følge av streiken.

Det tragiske er at man har streiket om små beløp – en kaffekopp om dagen om man vil anskueliggjøre det. Men for enkelte fagforeningsledere var det viktig å bevise hvilken makt man har. Tragisk, sier vi.

Nå synes det fortsatt å være noen fagforenings-hauker i andre forbund som vil vise makt fortsatt. Det mener vi er direkte latterlig – og regjeringen må før som sist stoppe dette tøvet.

Ellers er det oppsiktsvekkende å lese til Fagforbundets leder Jan Davidsen som mener forviklinger og rot i det offentlige oppgjøret førte til streiken i kommunene, en streik Davidsen mener var unødvendig.

– Det ligger såpass faste føringer og rammer rundt dette at det å holde på som vi nå har gjort, ikke skulle være nødvendig blant voksne mennesker, sier Davidsen til NRK. Han sier han aldri har vært borti så mye rot som i årets lønnsoppgjør og at han er irritert over at det ikke var mulig å løse konflikten gjennom forhandlinger.

Nå vil Davidsen gå gjennom hva som skjedde for å se hvordan en lignende situasjon kan unngås ved neste oppgjør.

Også Gunn Olander i YS Kommune er oppgitt over rotet i det offentlige oppgjøret etter at konflikten i statlig sektor var et faktum.

– Det som skjedde i staten gjorde at mekler ikke fant å kunne legge fram en skisse, og vi hadde ikke noe tilbud å ta stilling til. Når mekler ikke legger fram skisse, da er vi i streik, forklarer Olander. Hun beskriver årets oppgjør som veldig krevende.

Det er nå helt avgjørende at man setter seg ned og foretar en grundig evaluering. Vi leker ikke butikk.