Streiken i kommunene er over

Kommunestreiken er over (Oslo-streiken er også slutt) etter at LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne er blitt enige med arbeidsgiverne om et generelt tillegg på minst 12.000 kroner.

Fra og med 6. juni får alle de fire organisasjonene et generelt tillegg på 2,7 prosent, minimum 12.000 kroner.

Helgetillegget økes til 50 kroner timen og minstelønnssatsene heves. Det er satt av en lokal pott på 1,2 prosent som skal forhandles om lønnstillegg lokalt. Tilleggene gis fra og med 1. august. Oppgjøret har en total ramme på 4,07 prosent, det samme som i oppgjøret i staten.

– Dette er helt klart i ytterkanten av hva kommunesektoren kan bære, uten at det i for stor grad går på bekostning av de oppgavene kommuner og fylkeskommuner skal løse for innbyggerne. Nå er vi imidlertid først og fremst glade for at konflikten er over, og at innbyggerne igjen skal få de tjenestene de har krav på, sier administrerende direktør i kommunesektorens organisasjon KS, Sigrun Vågeng, til NTB.

De streikende i kommunene skal være tilbake på jobb fra onsdag morgen.

Takker de streikende

Den tolv dager lange streiken var over tirsdag klokken 22 da partene i kommunestreiken godtok skissen fra mekler Reidun Wallevik.

Unios forhandlingsleder Mimi Bjerkestrand var tydelig fornøyd med avtalen.

– Først av alt vil jeg si tusen takk til de streikende, sa Bjerkestrand da det ble kjent at streiken er over.

– På grunn av de kan vi si at utdanning lønner seg bedre i kommunal sektor, fortsetter hun.

Bjerkestrand kaller streiken nødvendig.

– Vi har nå fått et tilbud vi kan anbefale.

Unio opplyser at deres medlemsgrupper i gjennomsnitt vil få en lønnsvekst på rundt 20.000 kroner før det skal forhandles om lokale tillegg.

– Samfunnet vil nyte godt av at det nå kan bli litt lettere å rekruttere sykepleiere, førskolelærere, lærere og andre kjernegrupper i kommunal sektor, sier hun.

Fornøyde

Også LO Kommune sier seg fornøyd.

– Særlig kan vi være fornøyd med de økonomiske tilleggene, sier Jan Davidsen, leder i LO Kommunes forhandlingssammenslutning. Han sier frontfaget har blitt lagt til grunn for oppgjøret.

Forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune er også fornøyd.

– Det viser at det lønnet seg å streike, sa hun til pressen da resultatet ble gjort kjent.

Hun forteller at streiken har gitt et løft for fagarbeiderne i kommunene med et tillegg på inntil 18.800 kroner.

– Dermed blir det mer attraktivt for ufaglærte kommuneansatte å ta fagbrev. De er den viktigste rekrutteringskilden for fremtidige fagarbeidere i kommunene, sier hun.

– Streiken har gitt gjennomslag for at lønnsutviklingen for kommuneansatte skal holde tritt med lønnsutviklingen for ansatte i privat sektor både i år og fremover, sier Olander.

Akademikerne oppnådde et godt oppgjør for lektorer i skoleverket, mener forhandlingsleder Ole Jakob Knudsen i Akademikerne.

– Lønnsoppgjøret i KS legger et godt grunnlag for målet om å redusere lønnsforskjellene mellom privatansatte og kommunalt ansatte akademikere, sier han.

Lønnen for lektorer øker med 6-8 prosent. Minstelønnen med tilleggsutdanning vil øke med 31.600, mens den øker med 28.100 for de med full ansiennitet.

40.000 tilbake i jobb

Det er mekler Reidun Wallevik som tilrettela for at partene skulle finne en løsning på arbeidskonflikten tirsdag kveld.

– Først og fremst er det partene som må gjøre jobben, men som mekler er det min oppgave å tilrettelegge for at de skal finne en løsning, sier mekleren.

Når konflikten nå har fått en løsning betyr det at over 40.000 nå er tilbake i jobb onsdag i tillegg til alle dem som striket i Oslo.