Firesafe brenner for brannsikringsfaget

I samarbeid med Norges Byggskole tilbyr Firesafe et etterlengtet fagbrev innen passiv brannsikring.

Nå ønsker brannsikringsleverandøren å gjøre tilbudet offisielt, slik at også ansatte i andre organisasjoner kan gjennomføre studiet, som gir tittelen «fagarbeider i brannsikring».

Målet med det interne fagbrevet er at Firesafes montører skal få økt sin kunnskap innen faget og en bredere forståelse for betydningen av passiv brannsikring på et bygg. Samtidig får man dokumentert sin fagkompetanse og erfaring. Alle ansatte i Firesafe tilbys muligheten til å ta fagbrevet som også gir et fagbrevtillegg ved bestått fagprøve.

– Det er kjempefint å lære grundig om bakgrunnen for og andre teknikker innen det som har vært faget mitt de siste 20 årene, sier student ved brannskolen Frank Hoffsbakken (51).

Savner offisielt fagbrev
– Siden det ikke finnes noe offentlig godkjent fagbrev innen passiv brannsikring, ble det naturlig for oss å utforme et eget fagbrev, forklarer Morten Ameln, administrerende direktør i Firesafe.

– I en så viktig bransje som brannsikring, har vi merket et behov for mer konkret opplæring og kompetansebevis.

Internt Fagbrev i Passiv Brannsikring krever minst 24 måneder med relevant erfaring fra brannsikring og ansettelse i Firesafe i minst seks måneder. Nå vil Firesafe utvide tilbudet, slik at også andre kan få tilgang til fagbrevet.

– Vi ønsker at grunnlaget vi har utarbeidet blir tatt i bruk av departementet så fort som mulig, slik at et offisielt fagbrev utarbeides. Alternativt vurderer vi å la andre firma utenfor Firesafe få muligheten til å gjennomføre samme opplegg hos Norges Byggskole, sier Ameln.

Fagarbeider i brannsikring
De syv modulene til fagbrevet omfatter blant annet bygningsfysikk, brannteoriforskrifter, tegningsforståelse, montasjeteknikk, kommunikasjon og kundebehandling og rutiner omkring helse, miljø og sikkerhet.

Opplæringen skal bidra til forståelse og kunnskap om viktigheten av passiv brannsikring i forhold til å verne liv og sikre verdier. Målsetningen er at fagarbeidere innen passiv brannsikring skal forstå bakgrunnen for krav i lover og forskrifter og ivareta utførelsen på bygget i henhold til disse kravene.

Fagbrevet krever i tillegg til fagmodulene, at det avlegges en praktisk fagprøve. I den praktiske prøven vurderer en prøvenemd studentenes arbeid, og gir en totalvurdering av deres prosjekter. Norges Byggskole på Lillestrøm fungerer i dag som studieadministrator og hjelper til med undervisning, pensum, studiemateriell og annen organisering. Undervisningen foregår både i klasserom på fellessamlinger, gruppearbeid og selvstudier. I alt legges det opp til 17 samlinger gjennom hele opplæringen. I tillegg kommer oppgaver som skal besvares og sendes inn. Studiet foregår på fritiden og strekker seg over en tolv måneders periode.

- Det er litt spesielt å sette seg på skolebenken igjen, og spesielt egenstudiet krever ekstra motivasjon. Men dette skal jeg klare, sier Hoffsbakken.

Etter å ha gjennomført undervisningen, og bestått praktisk prøve og teoretisk eksamen får studentene tittelen «fagarbeider i brannsikring». Han eller hun vil også motta «internt fagbrev i brannsikring» og blir berettiget fagbrevtillegg.