Flere oppgjør kan true flytrafikken

Fra lørdag kan flyteknikere, brannmannskaper og andre flyplassansatte også bli tatt ut i streik. Hvis det skjer, stanser store deler av flytrafikken.

Vekterstreiken skaper allerede problemer, og enda flere flyplasser kan bli streikerammet fra lørdag hvis meklingene i Avinor-oppgjøret og oppgjøret for flyteknikerne ikke fører fram.

Torsdag setter LO Stat og Spekter seg sammen hos Riksmekleren for å prøve å finne en løsning på årets tariffoppgjør i Avinor. Det samme gjør Norsk Flytekniker Organisasjon og NHO Luftfart. Begge oppgjørene har frist natt til lørdag. Fører ikke meklingen fram, kan store deler av norsk luftfart bli rammet av streik lørdag morgen.

LO Stat har tatt ut 176 ansatte ved ni flyplasser, og de fleste av disse kan bli stengt i tilfelle streik. Det gjelder flyplassene i Brønnøysund, Førde, Evenes, Kirkenes, Vigra og Hovden. I tillegg vil Værnes og Gardermoen bli rammet av redusert drift. Allerede fra mandag kan den eventuelle streiken bli trappet opp med 70 nye streikende på Sola lufthavn.

Det er ansatte organisert i Norsk Tjenestemannslag og EL&IT Forbundet som eventuelt vil streike, med yrkesgrupper som elektromontører, brann- og havarimannskap, teknikere og lufthavnbetjenter. Nestleder i LO Stat, Eivind Gran, vil ikke si så mye om de ansattes krav.

– Det jeg kan si, er at det er komplisert og vanskelig, sier han til nettstedet Frifagbevegelse.no.

Flyteknikerne

Norsk Flytekniker Organisasjon har tatt ut alle sin 479 medlemmer i streik fra lørdag. Hvis meklingen ikke fører fram vil Gardermoen, Flesland, Sola, Værnes, Bodø og Tromsø rammes fra lørdag. Arbeidstakerorganisasjonen krangler om lønnstillegg med NHO Luftfart, men leder Roger Handeland i Norsk Flytekniker Organisasjon håper å unngå streik.

– Vi har varslet at vi tar ut alle våre medlemmer med en gang og håper at vi raskt kan bli ferdige med oppgjøret, sier Handeland.

Taxfree-mekling i mål

Det var en stund fare for at handelen i taxfree-butikkene kunne bli streikerammet. Luftfartens funksjonærforening og Virke meklet gjennom tirsdagen. I god tid før fristen gikk ut, fikk de imidlertid landet forhandlingene.

– Hovedorganisasjonen Virke og Luftfartsfunksjonærenes forening kom tirsdag ettermiddag til enighet hos Riksmekleren. Det blir dermed ingen streik i taxfreebutikkene på landets største flyplasser, opplyser Virkes forhandlingsdirektør Pål Skarsbak.

Han forteller at resultatet ble på linje med de andre oppgjørene i varehandelen, og legger til at han er glad for at meklingen kom i havn.

Rundt 240 ansatte i taxfree-butikkene sto klare til å gå ut i streik fra onsdag morgen.