Sterk uenighet om tall i vekterkonflikten

Arbeidsgiverorganisasjonen NHO Service mener de streikende vekterne er tilbudt et svært godt lønnsoppgjør. Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) er helt uenig.

– Vekterne er tilbudt et av årets beste lønnsoppgjør. Det er ikke grunnlag for streik, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Uenige om lønn

Han sier at omforente tall innhentet via Statistisk sentralbyrå viser at vekterne i 2011 i gjennomsnitt tjente 340.000 kroner mot 392.000 kroner for industriarbeiderne.

– Ergo ligger vekternes årslønn på 86,7 prosent av gjennomsnittlige industriarbeiderlønn, sier Furulund.

Dette er en beregning kommunikasjons- og utredningsansvarlig Trond Erik Thorvaldsen i NAF avviser.

– Tallene NHO-service operer med er deres egne regnestykker. Her trekker de blant annet inn helge- og nattillegg, påpeker Thorvaldsen i en e-post. Han viser til at topplønn utenom helge- og nattillegg for vektere utgjør 310.000 kroner.

Industriarbeiderlønn

Furulund sier at vekterne i Norsk Arbeidsmandsforbund fikk et godt tilbud i fjor, og de er tilbudt et av vårens beste lønnsoppgjør i 2012. Det er ikke grunnlag for streik, sier han.

– YS-forbundet Parat sa ikke bare ja, men hurra til årets lønnstilbud til vekterne. Det er helt uforståelig at LO-forbundet Norsk Arbeidsmandsforbund har avvist vårt tilbud på over 8 kroner i lønnstillegg og heller velger å streike, sier Furulund.

Thorvaldsen avviser denne regnemåten.

I tilbudet på 8 kroner timen er det lagt inn kr 3,50 per time som partene ble enige om i januar som følge av fjorårets oppgjør, sier han.

Årslønn

Ifølge NHO Service vil tilbudet i år gi et tillegg på 15.600 kroner på årslønna og i tillegg 4.800 kroner ekstra for sertifiserte sikkerhetskontrollører på flyplassene.

Heller ikke dette gir et riktig bilde, ifølge Arbeidsmandsforbundet.

– Tallene NHO Service her opererer med gjelder kun flyplassvektere. Av disse vil kun 12 prosent få et slikt tillegg. De øvrige har blitt tilbudt kr 8.775,- per år, noe som utgjør kr 4,50 per time, skriver Thorvaldsen.