Klimaforhandlingene gjennopptas

Forhandlingene om et bredt klimaforlik på Stortinget kan bli gjenopptatt. Regjeringspartiene er i ferd med å samle seg om et nytt tilbud til opposisjonen.

Fakta om klimameldingen

* Stortingsmeldingen om norsk klimapolitikk ble lagt fram 25. april etter å ha vært utsatt en rekke ganger, hovedsakelig på grunn av uenighet i regjeringen. Den er nå til behandling i Stortingets energi- og miljøkomité som etter planen skal avgi innstilling torsdag. Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 11. juni.

* Klimameldingen søker å gi svar på hvordan de norske klimamålene skal nås og er en oppfølging av Stortingets klimaforlik fra 2008. Det slår fast at Norge skal kutte 30 prosent i utslippene innen 2030 og ta to tredeler av kuttene hjemme. Forliket ble inngått mellom regjeringspartiene, KrF, Venstre og Høyre. Bare Fremskrittspartiet sto utenfor.

* Regjeringspartiene og opposisjonen har begge tatt til orde for et bredt forlik om klimameldingen, men forhandlingene brøt sammen fredag.

- BNL er tilfreds med at klimaforhandlingene gjennopptas.

- Vi håper partiene greier å komme frem til en felles klimahandlingsplan, og at energieffektivisering i eksisterende bygg får en sentral plass i denne sammenhengen, sier Rannveig Landet, direktør Miljø og energipolitikk i BNL, i en kommentar til at forhandlingene er i gang igjen.

– Vi skal samles på rødgrønn side for å se om det er mulig å få samtalene i gang igjen. Dette vil bli avklart ganske raskt, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen antyder at opposisjonspartiene allerede i løpet av kvelden ville bli invitert tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi har hele tiden ønsket et bredest mulig forlik, sier hun.

På borgerlig side blir invitasjonen tatt imot med behersket entusiasme.

– Det skal ikke stå på oss. Vi er med på ethvert forsøk, men da må regjeringen komme med nye innrømmelser og ikke bare målsettinger, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Opprop
Uttalelsene fra de rødgrønne falt da et opprop fra flere enn 80 organisasjoner og enkeltpersoner ble overlevert de politiske partiene utenfor Stortinget tirsdag ettermiddag.

– Det er veldig gledelig at de skal prøve å sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen. Vi ønsker lykke til, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken.

At de parlamentariske lederne nå engasjerer seg i forhandlingene, tolkes som et godt tegn av miljøorganisasjonene som tok initiativ til oppropet.

– Regjeringen og opposisjonen har på hver sin kant kommet med ulike gode forslag til hvordan norske klimautslipp kan reduseres. Nå gjelder det å sy dem sammen, sier leder Silje Lundberg i Natur og Ungdom.

Høyres Nikolai Astrup er saksordfører for klimameldingen som regjeringen la fram i april, etter flere utsettelser.

– Det er positivt med engasjement i saken, men om det blir nye forhandlinger, kan jeg ikke si nå, sa Astrup til de frammøtte miljøvernerne.

Meldingen er nå til behandling i energi- og miljøkomiteen som skal avgi sin innstilling torsdag.

– Vi er beredt til å bruke kvelder og netter på å få til et forlik. Men da må regjeringen komme oss i møte, sier KrFs klimapolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal.

Havarerte
Forhandlingene om et klimaforlik havarerte fredag etter dager med intensive samtaler. Tonen var amper da bruddet var et faktum, og begge leire ga den annen skylden for sammenbruddet. Svarteper-spillet har fortsatt på Twitter og i mediene.

Fortsatt er frontene steile og mistenksomheten stor. Opposisjonen etterlyser reell kompromissvilje hos de rødgrønne, men møtes selv med anklager om politisk spill. De 34 forslagene som Høyre, Venstre og KrF la fram under forhandlingene, beskrives av regjeringen som ren overbudspolitikk.

– De borgerlige framprovoserte et brudd ved å fremme krav som de viste ville bli avvist, sier en kilde i regjeringsapparatet til NTB.

Tidligere tirsdag ba KrF om at statsministeren kommer på banen.

– Det er synd at det ikke var mulig å komme til enighet. Regjeringspartiene sa at de var beredt til å gjøre endringer i klimameldingen. Men nå er saken til behandling i Stortinget, og da er det ikke riktig av meg å kommentere den, sa Stoltenberg til NTB tirsdag formiddag.

Stortinget skal etter planen behandle klimameldingen 11. juni.