Utslipp av farlige stoffer øker

En analyse av tall fra produktregisteret i Klima- og forurensningsdirektoratet tyder på økte utslipp av en del helse- og miljøfarlige kjemikalier fra noen typer produkter.

– Vi har god kontroll og gode tall på utslipp fra piper og rør i tradisjonell industri i Norge. De diffuse utslippene derimot er en voksende utfordring. Tallene fra produktregisteret er med på å gi oss bedre informasjon om bruk og spredning av miljøgifter, noe som kan hjelpe oss til å peke ut områder det er spesielt viktig å jobbe med framover, sier Klif-direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

Analysen er gjort av Statistisk sentralbyrå (SSB) etter initiativ fra Klif. Beregnet fra alle aktuelle produktgrupper registrert i produktregisteret, noe som inkluderer både industriutslipp og mer diffuse utslipp fra produkter. CMR-stoffer er kreftfremkallende, mutagene og/eller reproduksjonsskadelige. Illustrasjon: SSB

Med utgangspunkt i import- og produksjonstallene i produktregisteret har SSB beregnet hvor store utslippene av farlige stoffer fra disse produktene kan ha vært i 2010.

Beregningene viser at utslippene av de farlige stoffene i denne type produkter – inkludert miljøfarlige stoffer med langtidsvirkning – økte fra 2009 til 2010. Dette skjer etter en periode på over flere år med nedgang. Konjunkturendringer kan forklare noe av endringene, ettersom det påvirker både import og produksjon.

En annen årsak kan være økt bruk av impregneringsmidler for trevirke og oppdrettsnøter og økt innrapportering av bruken. Mange impregneringsmidler er biocider, og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har jobbet spesielt for å øke virksomhetenes innmelding av biocider de siste årene.

Det er ingen direkte sammenheng mellom bruk og utslipp av et kjemisk stoff. Det er derfor laget en beregningsmodell for å kunne si noe om forventet utslipp av et stoff ut fra hvordan stoffet brukes.

For eksempel vil beregning av utslipp fra impregneringsmidler vise relativt store utslipp av farlige stoffer fordi det er sannsynlig at slike stoffer lekker ut fra produktene under bruk. I andre tilfeller fører ikke nødvendigvis økt bruk til økt beregnet utslipp, hvis de farlige stoffene sannsynligvis forblir i produktene under bruk.