Filippinsk team vant BIM-VM

Uoffisielt BIM-VM (BuildLondlonLive2012) er avsluttet og vinneren ble aidea - et team på 28 personer fra et stort Filippinsk integrert designfirma.

Den virtuelle designkonkurransen BLL2012 ble avsluttet onsdag 23. mai klokken 1200 - 48 timer etter starten. Annonsering av prisvinnerne foregikk både på Royal Institute of British Architects (RIBA) i London og via live-streaming på internett om ettermiddagen onsdag 23. mai.

Hovedprisen gikk til team aidea fra Fillipinene, designprisen gikk til team BIM unlimited fra England, og med teammedlemmer i Brasil, den Dominikanske Republic og England gikk tverrfaglighet- og samarbeidsprisen gikk til team BIM Academy fra England og teknisk analyse-prisen gikk til team intec infocom fra India. Det hele startet med 28 påmeldte team, som så ble redusert til åtte som fullførte og ble vurdert av juryen.

Kjernen i BuildLondonLive konkurransen (http://www.buildlondonlive.com) er at et team får en prosjektutviklingsoppgave og så får 48-timer på seg til å konseptualisere, utforme, planlegge, prosjektere og dokumentere en løsning fra A til Å. Teamet skal gjøre dette ved aktiv bruk av programvare som BIM og ulike analyseprogrammer og andre utvekslingsformater som kan samsnakke enten via åpenBIM/ifc eller andre datautvekslingsmetoder. Det som er spennende er at konkurransen tydelig demonstrerer at team med riktig kompetanse og god utnyttelse av dagens programvareteknologi på 48 timer kan utvikle et prosjekt til et nivå som var utenkelig bare for noen få år siden.

– De store rådgiverne burde se på Build Live-konkurranser som en unik profileringsarena for kompetanse, samtidig er det mange mindre firmaer som burde utnytte muligheten til å trene og bygge ny kompetanse. Det er også en unik måte for mindre og ukjente firmaer til å eksponere reell kompetanse. At vinnerne av BLL2012 vil bli lagt merke til og kan bruke dette aktivt i sin markedsføring er det ikke tvil om. Det er i grunnen synd at ingen norske firmaer deltar på slike arrangementer, men jeg håper vi etter hvert vil se at flere vil ønske å utnytte mulighetene som en deltakelse gir, sier Lars Chr Christensen som var en av dommerne i BLL2012.

Årets oppgave gikk ut på å lage et museum2012; med følgende føringer;

To hold cultural and social record of 2012To transform a way-point into a landmark destinationOn a main route into London from the EastOn axis of O2 dome and Olympic parkMain building to be on Main (roundabout) sitePublic and delivery access to be on North site buildingLink building needed with at least 15m clearance, or underground.Buildings must be at least 10m away from roundabout edgeSupport a number of routes through the exhibits

og teamene fikk tilgang til en «designbrief» eller prosjektbeskrivelse, romprogram, en COBie-fil, en modell av romprogrammet og en modell av tomta på åpenBIM/ifc.

“Hovedprisen” gikk til team aidea fra Fillipinene
AIDEA Philippines Inc. er et integrert designfirma som tilbyr arkitektur, planlegging, interiørdesign. Fra starten i 1995 har de vokst til et av de største designfirmaene, i dag rankes de som nr 86 på the World Architecture 2012 Top 100 Architects og som en av topp 10 på Fillipinene.

“Designprisen” gikk til team BIM unlimited fra UK
BIM unlimited var en gruppe arkitekter fra England med teammedlemmer i Brasil og fra den Dominikanske Republikk.

«Teknologi og samspillprisen» gikk til Bim Academy fra England
Team BIM Academy kombinerer industry erfaring og akademisk kunnskap med mål om å lage et «a centre of excellence in Building Information Modelling (BIM)». Teamet inneholder designere, entreprenører, seniorakademikere, forskere og erfarne teknologer med praktisk BIM-erfaring fra England. De benyttet mer enn 25 ulike programmer i sitt arbeid.

“Engineeringprisen» gikk til team intec fra India
INTEC INFOCOM er et 10 år gammelt rådgivingsfirma med mer enn 10+ års bakgrunn som BIM serviceleverandør. De tilbyr BIM-tjenester både i India og globalt; USA, Asia, Europa, Australia & New Zealand og Midtøsten. De har over 120 arkitekter, BIM byggere, ingeniører, kalkulatører.

- Årets Build Live konkurranse viser at teknologien er der, at samlokalisering er vitalt, at stadig flere team ser mulighetene og at dette muliggjør radikalt nye prosesser. Om løsningene kanskje ikke er 100 % ferdig prosjektert, gir denne type prosesser innsikt og et mye bedre beslutningsunderlag i tidlig fase som muliggjør helt andre typer av skisseprosjekter oppsummerer Christensen.

Byggeindustrien vil i samarbeid med Lars Chr Christensen, som var dommer under konkurransen, komme tilbake til resultatene og med intervjuer og omtale av noen av vinnerteamene fra BuildLondonLive2012 i bladet.