Ingen løsning på vekterstreiken søndag

Det ble ingen løsning på vekterstreiken søndag kveld, noe som betyr at ytterligere 1.200 vektere tas ut i streik mandag.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service møttes hos riksmekler Kari Gjesteby klokka 8 søndag kveld. Etter rundt tre og en halv time dro partene hver til sitt, men var enige om å møtes igjen mandag for å se å det er grunnlag for mekling. Da er også partenes forhandlingsutvalg innkalt.

– Vi har sondert litt og snakket sammen, sier NAFs forhandlingsleder, Erna Hagensen. På spørsmål om partene er kommet noe nærmere hverandre, svarer hun:

– Nei, egentlig ikke. Vi er blitt enige om at vi skal møtes mandag til sonderinger med delegasjonene våre. Så får vi se.

– Langt fra hverandre
Hun mener det er for tidlig om partene går for mekling mandag. Tonen var heller ikke den mest positive fra Petter Furulund, forhandlingsleder for NHO Service, på vei ut fra møtet hos Riksmekleren.

– Vi står like langt fra hverandre. Men vi prøver å være konstruktive, og derfor har vi bedt om at delegasjonene kommer hit, så de er med på sonderingene. Så får vi se om det er grunnlag for å be om frivillig mekling, sier Furulund.

Medlemmene i forhandlingsutvalgene kommer fra hele landet, mange med fly. Tidspunktet for når utvalgene møtes, var søndag ikke klart, men det er snakk om mandag morgen eller formiddag, bekrefter både NHO Service og NAF.

Trappes opp
Streiken trappes som varslet opp med ytterligere 1.200 vektere mandag. Fra og med onsdag kan nye 439 vektere streike.

På grunn av opptrappingen vil sikkerhetskontrollene ved flyplassene i Kristiansund, Alta og Sandnessjøen bli stengt mandag. Dermed blir det ingen utgående flytrafikk fra disse flyplassene.

– Opptrappingen av streiken fortsetter som planlagt inntil vi har funnet en løsning, understreket riksmekler Gjesteby søndag kveld.

Hun ville ikke si så mye om stemningen i samtalene, men forteller at det er vilje til å finne en løsning.

– Men om vi greier det, tør jeg ikke å love, sa Gjesteby.

– Jeg vil rette en stor honnør til passasjerer som har ofret seg og som bidrar til at det går så bra som det gjør ute på flyplassene. Dette er en vanskelig situasjon for de reisende og oss som flyr, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.
Tusenvis av reisende er blitt rammet av streiken siden meklingen ble brutt fredag, og søndag sto mange i kø på flyplassene. Passasjerer som skulle fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen, måtte vente i opptil to timer ved sikkerhetskontrollen fordi bemanningen er redusert med 50 prosent. Søndag kveld ble det meldt om normale tilstander igjen.

– Jeg vil rette en stor honnør til passasjerer som har ofret seg og som bidrar til at det går så bra som det gjør ute på flyplassene. Dette er en vanskelig situasjon for de reisende og oss som flyr, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.