- Må gi næringen byggeregler som sikrer kompetanse kvalitet

- Myndighetene må gi næringen byggeregler som sikrer kompetanse i foretakene og kvalitet på arbeidene, sier Byggmesterforbundets landsmøte i uttalelse.

Byggmesterforbundets landsmøte er kjent med at ESA nå har varslet at de ikke godkjenner den delen av regelverket som er knyttet til lokal forhåndsgodkjenning av foretak. I likhet med ESA, mener Byggmesterforbundet at gjeldende regelverk knyttet til lokal forhåndsgodkjenning, er en særegen bestemmelse som generelt anses som unødig byråkratiserende, i tillegg til at den kan bidra til å redusere konkurransen.

- Kravet fra ESA innebærer at deler av regelverket må gjennomgås på nytt. Byggmesterforbundet er positive til signaler fra myndighetene om at de i denne sammenheng også vil vurdere sider ved regelverket som kan være unødig byråkratisk, heter det i uttalelsen fra Byggmesterforbundets landsmøte fredag.

- På tross av ny Plan- og bygningslov vedtatt av Stortinget i 2009 og et betydelig forskriftsarbeid, har man ikke lykkes med å få frem et regelverk som sikrer den nødvendige kompetanse i foretakene og kvalitet på arbeidene, legger forbundet til.

Byggmesterforbundets landsmøte anbefaler i denne sammenheng at myndighetene vurderer forslag til endringer som innebærer:

Lokal godkjenning av foretak fjernes og erstattes av en sentral godkjenningsordning.Kompetansekravene knyttes til ansvarlige person(er) i foretakene.Det stilles kompetansekrav til alle foretak som forestår planlegging, oppføring og vedlikehold i byggenæringen.Det etableres elektronisk meldeplikt for særskilte viktige arbeider, bl.a. i forhold til fukt- og klimautfordringer, som i dag ikke er søknadspliktige tiltak. Dette for å sikre sporbarhet og mulighet for innsyn ved behov. Ved innføring av meldeplikt vurderes det også om det i dag er tiltak som er underlagt søknadsplikt som kan bli meldepliktig tiltak.

- Etablering av en sentral godkjenningsordning som ikke virker diskriminerende, kombinert med at det stilles kompetansekrav til alle og innføring av meldeplikt på viktige arbeider som i dag ikke er søknadspliktig, vil på en langt bedre måte sikre kvalitet og en seriøs byggenæring, uttaler Byggmesterforbundets landsmøte.