Har Norges styggeste tak

Icopal arrangerte i slutten av mai en konkurranse som skulle kåre Norges styggeste tak. Laila Irene Pedersen vant konkurransen.

Norske tak er ikke tipp-topp, mange av dem ser rett og slett ikke ut. Mens vi skifter kjøkken og bad ofte, blir norske tak skiftet bare hvert 36. år. Når takene blir så gamle, er det ofte vanskelig å stå i mot vær og vind. Nylig arrangerte Icopal en konkurranse på Facebook for å finne Norges styggeste tak. Målet var å få fokus på en av nordmenns største forsømmelser, at vi glemmer å ta vare på taket vårt.

– Reiser du rundt i Norge ser du mange gamle og stygge tak rundt omkring. Bildene vi fikk inn i konkurransen var oppsiktsvekkende. Vi vil sette søkelys på problemet med en konkurranse, forhåpentligvis kan det bli en vekker, sier administrerende direktør i Icopal, Geir Haugersveen. For den heldige vinneren venter det nå nytt Decra overtak.

Icopal fikk inn en rekke bilder av begredelige tak fra hele landet til konkurransen. Alt fra manglende takstein, mosegrodde papptak, presenninger som skal holde regnet ute og bølgeblikk som har sett bedre dager er gjennomgående. Noen av takene er godt over 70 år.

Deltakerne håpte at juryen skal se at nettopp de har det verste taket, og kommenterte sine egne bilder: «holder det å si at man har fjøstak?» og «er lei av å flytte bøtta rundt på kaldloftet pga lekkasje…». Noen er også riktig så poetiske: «Grønt som gresset, lekk som sila, er'e rart jeg er fortvila?»

– Takene er virkelig stygge, men det er som konsekvensene som er verst. Fukt og råte er farer som lurer under dårlige tak, men det er fullt mulig å få kontroll over taket før du får fuktskader og må totalrenovere huset. Det anbefales at alle sjekker taket to ganger i året, men hver tredje huseier sjekker aldri taket sitt, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Icopal.

De færreste er klar over at en vanlig husforsikring ikke dekker takskader eller følgeskader som kommer av lekkasjer, mugg eller sopp, de fleste forsikringer forutsetter at taket er i god stand.

– Sjekker du taket to ganger i året er det en god forsikring mot ubehagelige overraskelser, sier Haugersveen.