Fylkeskommune tapte erstatningssak i Høyesterett

Sør-Trøndelag fylkeskommune tapte i Høyesterett og må betale Tryg Forsikring over 1,3 millioner kroner for vannskader på to hus i Bjugn og Årdal.

Saken går helt tilbake til desember 2005 da to huseiere i Bjugn og Årdal fikk store vannskader på sine hus. Vannskadene kom som følge av store mengder regn, snø og smeltevann fra fylkesvei 52 og 131, som eies av fylkeskommunen.

I stedet for at vannet ble fanget opp av veigrøfter med ledninger, rister og kummer for så å bli ledet bort til nærliggende vassdrag, fulgte vannet fylkesveiene og rant til slutt inn i kjellerne til de to huseierne.

Huseiernes forsikringsselskap Tryg betalte ut erstatning for vannskadene og krevde deretter regress av Sør-Trøndelag fylkeskommune som eier av veiene.

Fylkeskommunen var uenig i dette fordi den mente at skadene kom inn under forurensningslovens unntak for forurensing fra veier.

Saken endte dermed opp i rettssystemet der tingretten frifant fylkeskommunen mens lagmannsretten kom til at fylkeskommunen hadde ansvar.

Nå har Høyesterett forkastet anken fordi flertallet mener at det er tale om fukt- og vannskader, ikke forurensing, og at unntaket i loven derfor ikke kommer til anvendelse.

Sør-Trøndelag fylkeskommune må også betale saksomkostningene.