Kontorbygg Bergen Group Rosenberg

Kontorbygg Bergen Group Rosenberg

Sted: Buøy, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg

Entreprisekostnad eks mva:
190 millioner kroner

Bruttoareal: 17.000 kvm

Byggherre: Buøy Invest

Leietaker: Bergen Group Rosenberg

Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Totalteknisk entreprenør:
YIT Building Systems 

Arkitekt: Rambøll Arkitektur & Plan

Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIV: Sweco - RIE: Cowi - RIBr: Resq

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeid: Risa - Stålkjernepeler og energibrønner: Holt Risa - Betongelementer: Spenncon - Stålarbeider: SL Mekaniske - Taktekking: Sandnes Tak - Glassfasade og vinduer: Hubro - Rekkverk: Trappeteknikk - Tømrer: Stavanger Bygg - Maler: Lund & Vaaland - Gulvlegger: Thorstein Lund - Flislegger: Lund Mur & Flis - Storkjøkken: Matec Maskiner - Heis: Thyssenkrupp Elevator - Porter, løfteporter og rullegitter: Port-Teknikk - Anleggsgartner: Bjørns Hage og Anlegg - Byggevarer: Optimera Proff - Maskinutleie: Ramirent - Byggvask/rent bygg: Thingbø Byggrent - Transport byggavfall: Westco - Lås og beslag: Mellom

Kruse Smith Entreprenør AS har ført opp et stort og avansert kontorbygg på Buøy på Hundvåg i Stavanger.

Buøy er en halvøy på Hundvåg med lang maritim historie. Bygget skal brukes av Bergen Group Rosenberg, som har verftet sitt på nabotomten. 

550 kontorarbeidsplasser
Bygget er på 17.000 kvadratmeter medregnet parkeringsareal i underetasje. Det rommer 550 kontorarbeidsplasser. Tiltakshaver er Buøy Invest AS. Bygget er tegnet av Rambøll Arkitektur & Plan AS og ført opp i totalentreprise. YIT AS har vært teknisk totalentreprenør. Kruse Smith Entreprenørs entreprisekostnad er på 200 millioner kroner eks mva. Byggestart var i juni 2010. Bygget skulle stå ferdig i mai i år, men ble overlevert og tatt i bruk i 1. april.

Høy standard
Prosjektleder Harald Næss i Kruse Smith Entreprenør forteller at bygget har høy standard. Kantinen har i dag bordsetting til cirka 250 personer, men kan romme betydelig flere. I underetasjen er det plass til cirka 120 biler.

Det aller meste av tomten har fjellgrunn med fjell av god kvalitet. Grunnentreprenøren Risa AS sprengte ut 25.000 kubikkmeter fast fjell fra tomten. Massene ble brukt til sjøfyllinger på Buøy. En liten del av bygget står på cirka ti meter lange stålkjernepeler.

Atrium og fire fløyer
Bygget har to parallelle hovedfløyer med et atrium mellom og to fløyer vinkelrett på den ene hovedfløyen. Tre av fløyene har fire etasjer mens den siste har tre etasjer. Fra hovedinngangen kommer man inn i atriet. Det rommer svalganger som gir enkel tilkomst og god oversikt. Underetasjen er i plasstøpt betong. Bærende konstruksjon over bakken er i betongelementer og hulldekker. Ytterveggselementene har sandwichkonstruksjon. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Betongelementene i fasadene er enten hvite med børstet overflate eller grå med fabrikkferdig sprutpuss. I atriet og svalganger er det limt 3.000 kvadratmeter heltre parkett. I kontorene er det teppeflis. Gulvet i lobbyen er flislagt. Cellekontorene, kontorlandskapene og møterommene har YITs klimatak.

Rask bygging med elementer ga liten eksponering mot nedbør. Fasadene ble midlertidig tettet slik at man kunne komme raskt i gang med arkitektfagene uten å få fukt i konstruksjonen. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen og støvprøver ble jevnlig sendt til analyse hos Mycoteam. Alle vinduer er i aluminium for lang og problemfri levetid. Hele bygget har universell utforming. Det skal bygges en tverrfløy til på baksiden av bygget.

27 energibrønner
Prosjektleder Terje Sandø i YIT forteller at oppvarming skjer med radiatorer i rom med yttervegger (rom uten yttervegger har ikke oppvarming) og at kjøling skjer ved å variere luftmengde og temperatur på luften som tilføres via klimatakene.

– Under parkeringsanlegget er det 27 energibrønner som er 150 meter dype. En varmepumpe på 350 kW står for halvparten av byggets effektbehov og 96 prosent av energibehovet. Bygget er i energiklasse B, sier Sandø.

Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Kontorene har normalt 21 grader Celsius fra klokken 07.00 til 17.00. Temperaturen kan endres pluss/minus tre grader. Bygget har sentral driftskontroll og er fullsprinklet. Renhold av kontorer og fellesareal skjer med sentralstøvsuger. Solvarmen stoppes av soldempende glass og sollyset med innvendige persienner.

BIM og Lean
Harald Næss sier at byggingen har gått greit.

– Vi er veldig godt fornøyd med både bygget og byggeprosessen. Det har vært en god tone og godt samarbeid under prosjektering og bygging. Alle aktører har vært løsningsorienterte. Bygget er prosjektert i BIM og har brukt Lean Construction aktivt. Dette er medvirkende til at byggeprosessen har gått så bra som den har. Krasjtester på PC har ført til at vi ikke har hatt noen problemer med kanalføringer og krysninger.

Blokkstruktur
Sivilarkitekt Eli Fougli i Rambøll Arkitektur & Plan forteller at bygget er organisert som blokker rundt et overbygget gårdsrom som strekker seg fra hovedinngang med resepsjon i underetasjen og opp til byggets hovedetasje der det åpner seg mot sørvest og utsikt over fjorden mot Stavanger sentrum.

– Blokkene har store kontorlandskap med mange arbeidsplasser og det har derfor vært et viktig grep å forme mellomrommet som et sted for kommunikasjon. Langs gangbrosystemet som strekker seg langs begge sider og på tvers av gårdsrommet skal det være mulig å finne plass både til uformelle møter og telefonsamtaler. Her treffer man kolleger fra andre avdelinger og her kan man hvile blikket på den flotte utsikten når en har stirret litt for lenge inn i dataskjermen.

– Dette er vårt første BIM-prosjekt og erfaringene er gode. Felles 3D-modell synliggjør veldig tidlig i prosessen hvor viktig det er at hele prosjekteringsteamet samarbeider for å finne den optimale løsningen.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter