Forhandler om nytt klimaforlik

Partiene på Stortinget er i gang med forhandlingene om et nytt klimaforlik. Så langt er alle med, men Fremskrittspartiets videre deltakelse er usikker.

Fakta om klimameldingen

* Stortingsmeldingen om norsk klimapolitikk ble lagt fram 25. april etter å ha vært utsatt en rekke ganger, hovedsakelig på grunn av uenighet i regjeringen. Den er nå til behandling i Stortingets energi- og miljøkomité som skal avgi innstilling 9. juni. Foreløpig dato for behandling i Stortinget er 11. juni.

* Klimameldingen søker å gi svar på hvordan de norske klimamålene skal nås og er en oppfølging av Stortingets klimaforlik fra 2008. Det slår fast at Norge skal kutte 30 prosent i utslippene innen 2030 og ta to tredeler av kuttene hjemme. Forliket ble inngått mellom regjeringspartiene, KrF, Venstre og Høyre. Bare Fremskrittspartiet sto utenfor.

– Vi har hatt møte med de andre partiene. Regjeringspartiene ønsker bred enighet om klimapolitikken i Stortinget, sier Senterpartiets klimapolitiske talsmann Erling Sande til NTB.

Han sier samtalene med opposisjonspartiene er en naturlig del av Stortingets arbeid med klimameldingen som regjeringen la fram i april. Men verken Sande eller representanter for de øvrige partiene vil åpent si noe om hvilke spørsmål som konkret diskuteres.

– Saker som er til komitébehandling kommenterer jeg ikke, sier KrFs Line Henriette Hjemdal.

34 forslag
Tirsdag ble det ført hektiske samtaler mellom partiene, men foreløpig er det langt fram til enighet.

Høyre, KrF og Venstre har ifølge NRK samlet seg om 34 forslag til endringer i eller tilføyelser til klimameldingen. Dette skal ifølge kilder i opposisjonen ha overrasket de rødgrønne.

– Det virker ikke helt som de tror på egne løfter om å få til et bredt forlik i Stortinget, men vi tar dem på ordet, sier en av kildene til NTB.

I Fremskrittspartiet opplever mange at de nok en gang holdes utenfor det gode selskap på borgerlig side, noe som opprører partiet kraftig. Etter det NTB erfarer kan Frp komme til å trekke seg fra forhandlingene ganske snart.

Fremskrittspartiet sto utenfor det forrige klimaforliket som ble inngått i 2008.

Haster
Stortingets energi- og miljøkomité skal avgi innstilling til klimameldingen 9. juni, og det må diskuteres på høygir for å nå fristen. NTB vet at det er avtalt nye forhandlingsmøter onsdag.

En egen tiltakspakke for elbilsatsing er ifølge NRK blant kravene som Høyre, KrF og Venstre stiller til regjeringen. Partiene vil beholde dagens gunstige avgiftspolitikk og bygge ut infrastrukturen for elektriske kjøretøy.

Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup måtte tåle kritikk fra KrF og Venstre da han for noen uker siden slo fast at det ikke går an å nå målet om hjemlige utslippskutt i klimaforliket. Astrup skyldte på regjeringens sendrektighet, men kilder i de to andre partiene slår fast at målsettingen slett ikke er skrinlagt.

– Vi kommer mye nærmere måloppnåelse med våre tilleggsforslag enn det regjeringen legger opp til gjennom klimameldingen. Høyre er trukket kraftig i vår retning, sier en av kildene til NTB.

Strategi
Allerede da regjeringen la fram den flere ganger utsatte klimameldingen, avslørte Høyre at partiet også av strategiske grunner ønsker et bredt forlik på Stortinget.

– Vi kan ikke ha en omkamp i 2013 på viktige miljøprinsipper, sa Astrup til NTB i april.

Høyre håper med andre ord at et klimaforlik vil rydde av veien et meget vanskelig stridsspørsmål på borgerlig side før valget i 2013. Men partiet kan ha gjort opp regning uten vert: Dersom Fremskrittspartiet bryter ut av klimaforhandlingene, vil partiet heller ikke føle seg bundet av dets målsettinger og formuleringer.