Strandgaten Brygge

Strandgaten Brygge

Sted: Aspøya, Ålesund

Prosjekttype:
Nærings- og leilighetsbygg

Prosjektkostnad:
420 millioner kroner

Bruttoareal: 20.500 kvm. hvorav hotellet utgjør 8.350 kvm

Byggherre: Wenaas Kapital

Totalentrepriser: K. Nordang (bygg) og YIT (teknisk)

Arkitekt: Link arkitektur

RIB: Rambøll

Underentreprenører/leverandører: Malingsarbeider: Martin Uggedal - Kjøkken: HTH - Parkett: Bo Andrén - Flis: Nielsen og Mele - Lås-beslag: Låsservice Ålesund - Aluvindu: Ove Straumsheim - Blikkenslager: Langvas Blikk - Grunnarbeid: Busengdal Transport - Rivingsarbeid: AF Decom - Taktekking: Vestlandstak - Pelearbeider: Fundamentering - Betongleveranse: Dyrøy Betong - Armeringsleverandør: Celsa Steelservice - Stillas etc: Cramo - Byggevarer: Optimera Dyrøy

I Ålesund har Wenaas Kapital AS satt punktum for utbyggingen av et helt kvartal i den gamle bydelen Aspøya, til sammen 20.500 kvm med hotell, næringslokaler og leiligheter.

– Dette er det største prosjektet vi har ferdigstilt til nå, sier styreleder Nils Eirik Wenaas til Byggeindustrien. Også for flere av aktørene har Strandgaten Brygge vært stort og utfordrende, mellom sjøen og jugendhusene i Strandgaten.

Formspråk
– Vi har forsøkt å være tro mot byen. Vi har forholdt oss til verne- og byfornyingsplanen, med et formspråk som tar hensyn til den bakenforliggende jugendbebyggelsen. På baksiden er det pussede flater og skifertak. På fremsiden har vi åpnet opp mot sjøen med et moderne formspråk. Lys, luft og utsikt har vært viktig. Gammelt og nytt er separert med smug, som også er gjentatt i den nye delen av kvartalet, sier sivilarkitekt Jan Hoel hos Link arkitektur i en kommentar til Byggeindustrien.

Et pålegg fra fylkeskonservatoren om ikke å skille et gammelt pakkhus fra sjøen med et massivt kaianlegg har resultert i et basseng mellom bygningene og havnepromenaden som fungerer veldig godt.

420 millioner
420 millioner kroner er regningen for herligheten. Et veldig stort byggeprosjekt på denne kanten av landet. Wenaas Kapital AS skal sitte som eier av alt unntatt leilighetene. Hotelldelen (Quality Hotel Waterfront) og den øvrige næringsdelen, skal leies ut. Største leietaker er Det Norske Veritas. Av de 22 leilighetene er 18 solgt. Leilighetene har høy standard og alle har utsikt mot sjøen. Det er gangavstand til bysentrum. Kvadratmeterprisen på leilighetene ligger noe i overkant av 40.000 kroner.

– Vi har fått positive tilbakemeldinger på prosjektet. Selv er vi også godt fornøyd. Og vi er godt fornøyd med den bygningsmessige og tekniske utførelsen. I etterpåklokskapens navn kunne vi tenkt oss at parkeringsanlegget hadde vært enda lysere og mer påkostet. Samtidig er det mindre turnover i dette parkeringsanlegget enn i tilsvarende anlegg i større byer, så grunnlaget for å bruke mer penger på parkeringshuset er ikke det samme, sier Wenaas.

Parkeringshuset har plass for 170 biler. Hotellet har også noen parkeringsplasser på kaiområdet.

Wenaas sier at de ikke er fremmed for å gjennomføre en tilsvarende totalutbygging av et helt kvartal en gang til, om det bød seg et passende prosjekt. Samtidig ser de at det gir en raskere tilgang på kontantstrøm å kjøpe et ferdig prosjekt.

– Men vi ville gjøre noe i Ålesund, og dette prosjektet er bra å ha i porteføljen vår, sier Nils Eirik Wenaas.

Stolt totalentreprenør
Det samme mener det to totalentreprenørene, K. Nordang AS (bygg) og YIT (teknisk).

– Vi er veldig stolt over å ha vært med på gjennomføringen av et slikt prosjekt. Det er det største og det mest kompliserte vi har bygd noen gang, sier daglig leder Kjetil Helge Nordang i entreprenørfirmaet K. Nordang AS - Peab i Stranda/Ålesund.

Han sier at det har vært store bygningsmessige utfordringer på grunn av beliggenheten mellom sjø, kai og en trafikkert bygate, det har vært gamle bygninger som skulle sammenspleises med nye og det har vært arbeid i sjøen og under sjøen.

– Men vi har fått det til fordi alle som har deltatt i byggeprosessen har gjort en fantastisk jobb, sier Kjetil Helge Nordang.

Nordangs entreprise var på 250 millioner kroner for de bygningsmessige arbeidene, eksklusive tekniske installasjoner. Og det ble noen kroner igjen på bunnlinja, sier han. 

Totalteknisk entreprenør har vært YIT i Ålesund. Prosjektleder Kåre Veddeng i YIT sier til Byggeindustrien at energieffektive løsninger har vært viktige i dette bygget. Styring og kontroll av lys og inneklima, varmegjenvinning og bruk av varmepumper inngår i løsningene som er valgt. YIT har også benyttet egenutviklede løsninger for klimatak.

Veddeng kan skrive under på at det har vært noen utfordringer underveis, men han er fornøyd med sluttresultatet.

– Det er blitt noen flotte bygninger med kvalitet på alle felt, sier han.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter