Bogafjell kirke

Bogafjell kirke

 

Sted: Bogafjell, Sandnes

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva inkl tomt: 60 millioner kroner

Bruttoareal: 2.500 kvm

Byggherre:
Sandnes Kirkelige Fellesråd

Prosjekt- og byggeledelse: Prosjektil

Arkitekt: Rambøll Arkitektur & Plan avd. Stavanger

Landskapsarkitekt: Rambøll Norge, avd. Arendal

Rådgivere: RIB, RIV og RIBr: Norconsult - RIE: Elplan - RIAku: Sinus

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Mellomstrand Anleggsteknikk - Grunnarbeid: T Stangeland Maskin - Betongarbeider: AF Rogaland Entreprenør - Betongele. og stålkonstruksjoner: UPB - Gulvstøp: Egeland Gulvstøp - Taktekking: Protan Bygg og Tak - Glass- og alu.arbeider: Hubro - Tømrer: Byggmester Øystein Torgersen - Maler og gulvlegger: Nysted - Flislegger: Waldeland & Varhaug - Innredning kirkerom: Egil Idsø - Rørlegger: Rørlegger Torgersen - Elektro: Rogaland Elektro - Ventilasjon: LS Solland - SD-anlegg: Siemens - Branntetting: Firesafe - Lydsystem: Klippen Lydsystemer - Heis: Heisplan - Utsmykning: Tor Lindrupsen - Utomhusarbeid: Virgo Gartnerservice - Byggvask/rent bygg: Thingbø Byggrent

Bogafjell kirke ligger i den sørlige delen av Sandnes kommune og skal være sognekirke for Bogafjell og Figgjo.

Hovedbygget har et bebygd areal på 1.575 kvadratmeter med et bruksareal på 2.350 kvadratmeter. Prosjektet hadde en budsjettramme på 61,725 millioner kroner eks mva inkludert tomt. Tiltakshaver er Sandnes Kirkelige Fellesråd. Det er tegnet av Rambøll Arkitektur & Plan AS, tidligere Aros, og ført opp i delte entrepriser. Prosjektil AS har vært prosjekt- og byggeleder. Byggestart var i august 2010. Første gudstjeneste var 4. mars i år.

Fleksibelt bygg
Prosjektleder John Magne Fenne i Prosjektil forteller at bygget skal være både kirke og bydelshus. Innenfor hovedinngangen ligger torget med et amfi. Kirkerommet ligger til høyre og et stort kjøkken til venstre for torget. Etasjen inneholder også utleiesal, kontorer og lokaler for tilrettelagt arbeid. På siden av amfiet går det en trapp opp til kontorer, barnehage, ungdomssal og ekstra lydisolerte øvingsrom for musikk i andre etasje. I kirkerommet er det cirka 400 sitteplasser. Kirkerommet kan utvides inn i torget ved å åpne tre doble dører. Bygget har moderne AV-utstyr og det er mulig å overføre lyd og bilde fra kirkerommet til andre rom i bygget.

På fremsiden av bygget står et 17 meter høyt klokketårn i betong. På baksiden av bygget ligger terrenget en etasje høyere. Her er det opparbeidete uteområder med blant annet et amfi og lekeplass for barnehagen.

Skrå bygningskropp
Den skrånende tomten på Bogafjell er på 6,1 mål. Grunnen består av morene og fjell. Fenne forteller at det er tatt ut cirka 2.000 kubikkmeter fast fjell og 3.500 kubikkmeter morenemasser fra tomten. Det er lagt duk under bygget for å beskytte mot radon.

Bygningskroppen skråner svakt innover i begge ender. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong, betongelementer og stål. Taket består av stålplater og har fall inn mot midten av lengderetningen. Fasadene består av betongelementer med mønster, glassfasader og innslag av tre.

Det er slipt betong, fliser og linoleumsbelegg på gulvene i første etasje. I andre etasje er det linoleumsbelegg og tepper. Veggene består av plasstøpt betong, betongelementer og gips. I kirkerommet er det akustiske plater i himlingen. I torget er det spilehimlinger av tre. Kirkerommet er utsmykket av Tor Lindrupsen.

Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Bygget har aluminiumsvinduer og bestandige fasadematerialer. Ifølge Fenne var det viktig å få et bygg som krever lite vedlikehold. Hele bygget har universell utforming. Sorteringsgraden for byggavfall er 68 prosent.

Bygget har vannbåren oppvarming. I første etasje er det varme-kabler i gulvet, i andre er det radiatorer. Det er 18 cm isolasjon i betongelementveggene, 30 cm i taket og 15 cm i gulvet. Vinduene har en U-verdi på 1,2. Hele bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Bygget er fullsprinklet og har SD-anlegg.

God prosess
Fenne sier at byggingen har gått veldig greit. – Det har vært et godt samarbeid mellom byggherre og rådgivere. Det å prosjektere en kirke er mer utfordrende enn et tradisjonelt bygg. Her gikk prosjekteringsfasen veldig bra. Det har vært en spennende og kjekk prosess. En utfordring var at vi måtte holde oss innenfor en ramme på 60 millioner kroner, noe vi klarte. Vi var veldig heldig med timingen angående forespørsel til entreprenørene og fikk mye bygg for pengene. Under byggingen hadde vi fokus på detaljene. Jeg synes Bogafjell kirke og bydelshus har blitt et spesielt bygg. Da aktiviteten var på topp var 35 bygningsarbeidere i sving på byggeplassen. Totalt har 150 personer vært med på byggingen. Dette er første gang vi har vært prosjektleder for et kirkebygg. Vi tar med oss mye ny kunnskap fra dette prosjektet, både fra prosjektering og bygging. Jeg håper erfaringene våre gjør at vi kan bidra på nye kirkebygg og andre komplekse bygg, sier han.

Interessant og krevende
Sivilarkitekt Grete Gudmestad Krogedal i Rambøll Arkitektur & Plan forteller at Bogafjell kirke er et flerbrukshus med flere funksjoner som bydelen behøver. – De ulike rommene er samlet i en klar hovedform, som er lagt delvis inn i terrenget i nedre kant av en kolle. Grunnplanen er et parallellogram som er kuttet i begge ender, sier hun. Takets laveste punkt ligger på midten av lengderetningen og skråner oppover til hver sin side. Byggets takform og vegger tar opp landskapsformen og kirkerommet reiser seg med kollen mot øst. Bygget er lagt parallelt med hovedveien og skiller mellom en åpen plass på forsiden og et privat gårdsrom på baksiden.

En bred trapp danner kirkebakke. Tårnet står fritt på toppen av kirkebakken og annonserer kirken.

Torgrommet binder kirkens ulike rom sammen, og danner hjertet i anlegget som allrom med kafé. – Kirkerommet må kunne mørklegges ved multimedia fremvisning. Naturlig dagslys slippes inn gjennom få, konsentrerte vindusflater, som enkelt kan blendes, opplyser hun. Kirkerommet har tilnærmet kvadratisk form og skråner svakt mot alter/ podium. Sammen med takets stigning får rommet retning framover mot alternisjen, midt på fondveggen, som fremheves med overlys. De massive ytterveggene heller innover for å myke opp den store formen og gir en omsluttende virkning. Et lite kapell ligger i tilknytning til ungdomssalen i andre etasje. Sirkelformen, uten begynnelse og ende, er valgt for å symbolisere evigheten. Det er en klart avgrenset form med egen identitet, som er samlende og sentrert mot midten, en beskyttende og innadvendt hule.

Hovedmaterialet i fasader er betongelement, med et enkelt striperelieff som gir overflaten karakter.

– Materialet uttrykker tyngde, bestandighet og har gode akustiske egenskaper. Kirkerommet omsluttes helt av lukkede betongfasader, mens aktivitetsrommene åpner seg mot lyset og bydelen gjennom glassfasader, sier Krogedal. Gulvet er i slipt betong. Trespiler og finerplater i ask gir varme til rommene og myker opp harde flater, og er benyttet både som lyddempere og lydspredere. Arbeidet med prosjektet har vært utrolig interessant, men også krevende. Det var mange brukere og mange ulike behov som skulle ivaretas.

Siden kirkebygget inneholder en del bydelsfunksjoner, var det en utfordring å finne et uttrykk som gjenspeiler dette, samtidig som bygget skal vise verdighet, høytid og det sakrale ved en kirke. Byggets form gav store utfordringer under prosjektering, med skråstilte vegger både i plan og snitt. Det var spesielt krevende å få plassert åpninger i skråstilte elementer riktig i forhold til innvendige vegger og et rillemønster som skulle gå opp. Det var utfordrende å forholde seg til et latvisk firma for produksjon av betongelementer, både i forhold til fysisk avstand og språk, avslutter Krogedal.

Teks og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter