Stoltenberg skaper forvirring

Unio-leder Anders Folkestad mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skaper forvirring om streiken ved å opptre i to roller.

– Han uttaler seg dels som forhandlingspart og arbeidsgiver i statsoppgjøret, og dels som politisk leder med snakk om budsjettansvarlighet og gjeldskrise i Europa. Dette roter til bildet. Han har dessuten en forståelse av frontfagsmodellen som skiller seg fra de fleste andre, sier Folkestad til NTB.

Den går ut på at oppgjøret i konkurranseutsatte næringer i privat sektor skal utgjøre rammen for det resten av arbeidslivet skal kunne ta ut i lønnsøkning. Folkestad erkjenner at alle tariffoppgjør preges av uenighet om tallgrunnlaget, men synes årets oppgjør tar kaka.

– Hensikten er jo at de øvrige oppgjørene skal matche frontfagene. Men i år er vi ikke i nærheten av selv det laveste anslaget for oppgjøret i frontfaget. Når så det lokale tillegget kommer på toppen i industrien, øker avstanden til oss andre enda mer. Vi blir systematisk hengende etter. Det sier våre medlemmer nei til. Derfor streiker vi, sier Folkestad.

Unio-lederen fastholder at det eneste som kan avslutte streiken, er et bedre tilbud fra staten og KS.