Streik rammer Vervarslinga på Vestlandet

Sommeren er på frammarsj over store deler av landet. Særlig i sør. Men i vest er utsiktene mindre lyse – av andre grunner: Vervarslinga på Vestlandet er i streik.

Det betyr at det blir ikke værvarslinger på radio eller TV for Vestlandet og Trøndelag. Men på yr.no er det få tjenester som blir rammet, er den beroligende meldingen fra Meteorologisk institutt på Blindern.

Hovedsammenslutningen UNIO tok ut noen statsmeteorologer ved Vervarslinga for Vestlandet i streik fra torsdag. Den vil pågå inntil partene er enige.

– Men få tjenester på yr.no er rammet. Værvarslene på yr.no blir utarbeidet av en datamaskin og automatisk oppdatert, lyder meldingen.

Fint i sør
Vakthavende langtidsmeteorolog Haakon Melhuus på Blindern kan via NTB likevel komme med en gladmelding for pinsen – iallfall til Sør-Norge:

– Mye bra vær, varmt og fint i hele Sør-Norge i pinsen, er budskapet.

Litt unntak for fredag kveld og først på dagen lørdag, riktignok. Da er det utrygt for noen byger fra vest i nordlige og østlige områder av Sør-Norge. Men ellers ser det riktig bra ut, med varmt og fint vær til og med første pinsedag.

– Men så får vi et omslag fra mandag – litt dårligere vær i anmarsj nordfra i områder nord for Lillehammer og Sognefjorden.

Det gjelder både fjelltraktene i Møre og Romsdal, Trøndelag og de nordligste deler av både Vestlandet og Østlandet.

Rufs i nord
Mindre løfterikt er pinsevarselet for Nord-Norge:

For å ta den gode nyheten først: Best vær blir det i sørlige deler av Nordland og østlige Finnmark. Der er de beste utsiktene de nærmeste dagene.

Men det varer ikke så lenge. Allerede fra søndag varsles kuling – økende sørvestlig kuling og regn i Nord-Norge.

Regn og kjølig, sludd og snø ganske langt ned fra høyden resten av pinsen – i hele Nord-Norge.

– Men altså, det tar litt tid før det slår til sør i Nordland og øst i Finnmark. Der blir det noe sol og opphold de første dagene.

Utsikter
Videre utover i uken – litt skiftende værtype i hele landet, ifølge Melhuus.

– De beste utsiktene over helgen er det nok for Vestlandet sør for Stad og på Østlandet. Også der noen byger, riktignok, men ikke mange.

– Vi må nok vente noe nedgang i temperaturer i Sør-Norge utover i uken, mener værmannen.

Fra Midt-Norge og hele Nord-Norge ventes kjølig vær med byger utover hele neste uke. Nokså mistrøstig, med andre ord.

Spitsbergen: uendret temperatur i pinsen, rundt 0 grader. Best fredag, deretter skyet og skiftene til ut i uken, er langtidsvarselet.

På grunn av streiken på Vestlandet vil detaljvarslene bli noe mangelfulle. Bare kuling og ekstremvarsel, der det er fare for skade på liv og eiendom, vil bli varslet som normalt.