Færre avvik fra kontraktsstandarder

Det er et stort problem for entreprenørene at både offentlige og private oppdragsgivere gjør avvik fra standardkontrakter og benytter urimelige kontraktbestemmelser. Nå er situasjonen i ferd med å bedre seg.

Urimelige avvik fra standardkontraktene har de siste årene ført til en uheldig markedssituasjon både for entreprenørene og oppdragsgiverne. Avvikene har overført risiko på entreprenørene som ikke har vært mulig å kalkulere og resultert i høy risiko og tap.

– Problemene har blitt forsterket av regelverket for offentlige anskaffelser som i mange tilfeller innebærer avvisning hvis entreprenørene tar forbehold mot kontraktsbestemmelser. Man sto da igjen med at kunden i mange tilfeller fikk få tilbud, ettersom ledelse og styrene i de seriøse selskapene sa nei til kontrakter med vesentlige avvik fra standardene, forteller advokat Snorre Fuhr i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA).

Sammen med advokatkollegene Øystein Seljeflot, Torild Engh, Siw Linderud og Jan Olaf Dukan har han arbeidet mye med denne problemstillingen de siste årene.

– Styret og ledelsen i EBA har bestemt at arbeidet med å få til økt bruk av standardkontraktene uten urimelige avvik er en av våre høyest prioriterte saker, sier administrerende direktør Jon Sandnes i EBA. Han legger til at dette ikke bare gjelder offentlige oppdragsgivere men også EBAs medlemsbedrifter og nedover i kontraktskjeden.

Brev fra statsråden
På mange måter begynte EBAs arbeid rundt problemstillingen for alvor etter at det i juli 2009 gikk ut et brev fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet ved statsråd Heidi Grande Røys til alle landets offentlige oppdragsgivere. Brevet var et resultat av en lengre dialog mellom departementet og EBA /NHO.

– I brevet fremhever departementet viktigheten av å bruke balanserte kontraktsvilkår og påpeker at dette øker sjansen for at flere deltar i konkurransene og at det kommer inn flere tilbud fra seriøse leverandører. Departementet viser til at forskriftenes § 3-11 slår fast at der det finnes fremforhandlede og balanserte kontraktsstandarder, så skal disse som hovedregel benyttes. Samtidig oppfordres det til gjennomgang og vurdering av eventuelle interne kontraktsinstrukser for å sikre et bevisst forhold til behovet for eventuelle avvik, utdyper Øystein Seljeflot.

For å støtte opp under departementets brev skrev også Arkitektbedriftene, Rådgivende Ingeniørers Forening og EBA til sine medlemmer. I brevet fra EBA ble medlemmene oppfordret til å respektere standardkontraktene og gjennomgå sine spesielle bestemmelser mot underentreprenørene for å unngå eventuelle urimelige avvik.

– Samtidig tilskrev EBA de 50 største offentlige byggherrene, blant annet med henvisning til departementets brev, om å få oversendt spesielle kontraktsbestemmelser for vurdering. Dialog og forhandliger ble så igangsatt med de største statlige, fylkeskommunale og kommunale oppdragsgiverne. Det er gjennomført en konstruktiv dialog med blant annet Statsbygg, Forsvarsbygg, Statens vegvesen, Jernbaneverket og fylkeskommunene. Vi har nå, i samarbeid med våre ni lokalavdelinger, innledet dialog med kommuner i hele landet, utdyper Fuhr. Medlemsbedriftene i EBA har også selv vært sentrale i dialogmøtene. Advokatene trekker blant annet frem et aktivt styre i EBA, Anders Haukedalen (NCC), Olav Siljehaug (Skanska) og Harald Sangnes (Veidekke) som sentrale bidragsytere.

Innsatsen som er lagt inn i arbeidet har gitt mer balanserte kontrakter.

– Resultatet så langt har vært at svært mange av de spesielle kontraktbestemmelsene er endret eller fjernet, sier Torild Engh.

Ny NS for totalentrepriser
Midt i dette arbeidet ble de nye standardene for totalentrepriser NS 8407 og totalunderentrepriser NS 8417 (som erstatter NS 3431 og 3406) tatt i bruk. Dette har ført til en klar bedring innen standardkontraktregimet, ikke minst med bakgrunn i at det nå ble innført protokoller. Protokollene angir at det er en forutsetning for bruk av standarden, at den anvendes uten andre endringer eller avvik enn det standarden selv eller protokollen åpner for. Det heter videre at andre avvik kun kan gjøres dersom spesielle forhold ved det enkelte prosjekt tilsier det, og at avvik utover dette vil kunne være illojale.

Opptatt av velfungerende marked
I dialogen med oppdragsgiverne har EBA opplevd at de fleste er langt mer opptatt av et velfungerende marked og god deltakelse fra de seriøse leverandørene enn av å forskyve risikoen i standardkontraktene til ugunst for entreprenørene.

– Vi har opplevd både forståelse og enighet om at konsekvensen av urimelige og ubalanserte kontraktsbestemmelser er flere useriøse aktører, høyere konfliktnivå, mindre konkurranse og høyere priser. Dialogen med oppdragsgiverne har imidlertid avdekket at spesielle kontraktsbestemmelser som forskyver den balanserte risikoen nedfelt i Standardkontraktene ikke bare har sitt opphav hos oppdragsgiverne selv, men hos ulike rådgivere, legger Fuhr til.

Departementets brev om å respektere standardkontraktene gjelder også for rådgiverne når de utarbeider konkurransegrunnlag på vegne av offentlige oppdragsgivere.

– Situasjonen i dag er at enkelte rådgivere bidrar til at kundene handler i strid med innholdet i brevet gjennom å anbefale visse typer spesielle kontraktsbestemmelser. For å unngå dette i fremtiden har styret i EBA bedt om at det innledes dialog med rådgiverne gjennom Rådgivende Ingeniørers Forening. RIF har respondert positivt og sendt ut et brev til alle sine medlemmer med oppfordring om å bruke standardkontraktene, sier Seljeflot.

EBA har i tillegg vært i dialog med KS for å få også dem til å gå ut med tilsvarende oppfordring til sine medlemmer.

Arbeidet fortsetter
Selv om EBA har kommet langt med arbeidet som er lagt ned, vil de fortsatt holde trykket oppe for å bedre situasjonen ytterligere.

– Fremover vil blant annet de mindre kommunene komme i fokus, samt at vi også vil bevege oss inn mot de større private oppdragsgiverne. Dessuten vil vi selvsagt fortsatt opprettholde dialogen med dem vi allerede har vært i kontrakt med. Dette gjelder blant annet Fylkeskommunalt eiendomsforum (FEF), storbynettverket i Norsk kommunalteknisk forening (NKF), og større prosjekter som utvidelsen av OSL og byggingen av det nye sykehuset i Østfold, sier Engh.

Hun legger til at dialogen de har hatt om spesielle bestemmelser, har ført til et positivt samarbeid mellom entreprenørsiden og oppdragsgiverne innen andre områder, for eksempel tildelingskriterier og passivhusbeskrivelser.

Advokatene forteller at de gjerne tar imot innspill dersom noen kommer over urimelige avvik fra standardkontrakter.