Brudd i lønnsforhandlingene i oljeindustrien

Lønnsforhandlingene i oljeindustrien brøt sammen tirsdag. Oppgjøret tas videre til Riksmekleren, men allerede nå gjør fagforeningene seg klare til streik.

Fagforeningene Safe og Industri Energi presenterte sine krav i forhandlingene med Oljeindustriens Landsforening (OLF) mandag ettermiddag. Like etter klokken 15 tirsdag var det brudd i forhandlingene, skriver Aftenbladet.

Et hovedkrav er at spørsmålet om tidligpensjon må avklares. Saken har kommet opp etter at Statoil kuttet den såkalte gavepensjonen, som har gitt ansatte mulighet til å gå av med full pensjon ved fylte 62 år.

– Forhandlingene er brutt. Det var ingen vei utenom. OLF ga klar beskjed om at de ikke ville forhandle om pensjonssaken, sier leder Hilde-Marit Rysst i Safe.

Mekling
Lederne har levert egne krav overfor OLF, og også de var i brudd med OLF tirsdag. Totalt organiserer de tre fagforbundene 6.000 medlemmer, ifølge E24. Nå blir det mekling hos Riksmekleren.

– Hvis det ikke blir løsning der, skal oljebransjen få kjenne at det ikke er billig å ta pensjonene fra folk. Dette kan koste mange ganger det det ville kostet å innfri kravene våre, sier leder Leif Sande i Industri Energi.

Han tror sjansene til å komme til en løsning hos Riksmekleren, er små.

– Hvis dagens holdning hos OLF blir gjeldende, er ikke mulighetene store. Men pensjonssaken ble avtalt i 1998, og vi finner oss ikke i at ordningen fjernes. Samtidig ser vi at oljeindustriens ledere har bevilget seg selv noen fete pensjoner. Sånn framferd skal straffe seg, sier Sande.

– Beklagelig
Forhandlingsleder Jan Hodneland i OLF mener fagforeningene fremsatte umulige krav i årets oppgjør.

– Pensjon er ikke et tema som diskuteres i forhandlingene hos OLF, det fastsettes i bedriftene. Slik har det alltid vært, og dette visste fagforeningene på forhånd. At fagforeningene velger å bryte forhandlingene fordi de ikke får gavepensjon inn i tariffavtalene, er svært beklagelig, sier Hodneland.

– Nå håper vi på å finne en løsning ved hjelp av Riksmekleren, sier han.