Internasjonale eksperter på trekonservering til Norge

I juni kommer arkitekten bak gjenoppbyggingen av Shakespeares Globe Theatre i London til Norge og Norsk Folkemuseum.

På anbefaling fra UNESCO har det siden 1984 blitt arrangert kurs i trekonservering i Norge. Kurset er ikke for nybegynnere innen konserveringsfaget, men et møtepunkt for faggrupper som allerede arbeider med konservering av bygninger og gjenstander av tre. Kurset som arrangeres annet hvert år, er det eneste av sitt slag i hele verden.

Røros og Dovre
Årets deltakere skal se nærmere på både vikingsskipssamlingen og øvrig arkeologisk materiale fra samlingen til Kulturhistorisk Museum i Oslo. I tillegg skal delegasjonen ha et lengre opphold på Røros. De skal besøke et stort gårdsanlegg på Dovre, hvor tema blir ny bruk og restaurering. Stavkirkene Urnes og Undredal får også internasjonalt besøk. Tilbake i Oslo vil deltakere og forelesere tilbringe noen dager ved Norsk Folkemuseum. Det er her Peter McCurdy, arkitekten bak gjenoppbyggingen av The Globe Theatre i London, kommer for å dele av sin kunnskap om gamle byggeteknikker.

Ny og gammel kunnskap
Kurset samler i år 20 deltakere fra like mange land, alle verdensdeler er representert. I tillegg kommer det ypperste av internasjonal ekspertise på feltet for å forelese og bistå i kunnskapsutvekslingen mellom deltakerne. Metoder, teknikker og redskap varierer fra land til land. Dermed kan deltakerne på kurset også bidra til å belyse utfordringer ved konservering av norsk kulturarv på en ny og spennende måte. Kurset tar også opp i seg problemstillinger av nyere dato, som effekten av klimaendringer på eldre bygningsmasse. Her bidrar også norsk ekspertise ved professor Helge Drange fra Bjerknessenteret for klimaforskning ved Universitetet i Bergen.