Ingen norsk deltakelse i BIM-VM

VM-seieren i 2008 gikk til BIM Vikings, men er laubærene i ferd med å visne? Så langt ingen norsk deltakelse i uoffisielt BIM-VM - BuildLondonLive2012, som starter 21. mai.

BuildLive-arrangement er en glimrende mulighet til å vise kompetanse men også å lære. Gjennom de siste 5-6 årene har det vært gjennomført snart et ti-talls Bimstorm og BuildLive arrangementer. Konkurransen går ut på at et team får en prosjektutviklingsoppgave og så får 48 timer på seg til å utforme og prosjektere en løsning, og en skal gjøre dette ved aktiv bruk av programvare som BIM og ulike analyseprogrammer og andre utvekslingsformater som åpenBIM/ifc. De ulike teamenes resultater viser hva som er mulig å få til i løpet av 48 timer, og den kan være ganske imponerende.

Mandag 21. mai starter BuildLondlonLive2012 (BLL2012), som er et uoffisielt verdensmesterskap i BIM/åpenBIM. Det er buildingSMART England og firmaene Asite og AEC3 inviterer som inviterer til VM i BIM/åpenBIM.

Samme type BuildLive konkurranse foregikk i London i 2008 og 2009 og i Singapore i 2012 og i Norge arrangerte man BuildHospitalLive i 2009 med internasjonal deltakelse.

Nå er igjen konkurransen tilbake i London. I 2008 vant det norske laget BIM Vikings, men siden har det ikke vært deltakelse fra noen norske firmaer.

- Kanskje det er på tide at norske organisasjoner og firmaer viser muskler igjen, sier Lars Chr Christensen senior rådgiver VDC-FM som også er med som dommer i årets konkurranse.

BLL2012 er en virtuell designkonkurranse som starter mandag 21. mai og avsluttes 48 timer senere, onsdag 23. mai klokken 1200. Pressekonferanse med annonsering av prisvinnerne vil skje på hovedkontoret til Royal Institute of British Architects (RIBA) i London.

Bakgrunnen for konkurransen er at ny IKT og modellteknologi er i ferd med å revolusjonere måten prosjekter utvikles og bygninger planlegges på og samspillet med offentlighet og brukere. Ved hjelp av mulighetene i skybasert (cloud based) samarbeidsteknologi og standardbasert informasjonsutveksling (interoperabilitets teknologi) som åpenBIM/ifc standarder, skal BuildLondonLive2012 bidra til å vise muligheten og styrken i disse nye måtene å arbeide på i prosjektutvikling gjennom planlegging, design, produksjon og drift. Den skybaserte samarbeidsteknologien gjør også at arrangementet vil være åpent for alle som vil følge med underveis via internett på hva de ulike teamene som deltar jobber med.

Startskuddet går 21. mai klokken 1200, da vil oppgaven offentliggjøres en spesielt utvalgt og internasjonalt gjenkjennbar tomt i London sammen med en prosjektbeskrivelse (design brief) for en betydelig områdeutvikling med bolig, kontor og annen kommersiell virksomhet.

Grunnlagsinformasjon vil også bli tilgjengeliggjort på interoperable formater. De ulike deltakende teamene vil stå fritt til å utnytte hvilken som helst interoperabilitets teknologi.

Pr i dag er det påmeldt team med deltakere fra England, Emiratene (UAE), Ungarn, Singapore, Tsjekkia, Estland, USA, India, Fillipinene, Chile, Hellas, Australia, Sør-Korea, Portugal. Det er ennå ikke for sent på melde seg på og kanskje vil vi se noen norske deltakere her også. Det skjer kontinuerlig registrering og teamlisten vokser.

1) hovedprisen The openBIM BUILD LONDON LIVE 2012 Award
2) arkitektur prisen Best use of BIM for Design, Drama and Excitement
3) tverrfagligets- og samarbeids-prisen Best Multi-disciplinary BIM & use of Interoperability
4) en egen jury pris Judges Discretionary Awards.

- Det som er spennende med BLL2012 er at de store internasjonale firmaene bør være med for å vise ansikt og vise hvor state-of-the-art er når det gjelder bruk av BIM og annen programvare, mindre innovative firmaer kan gjennom dette også stikke seg frem og samtidig er det en unik læringsarena for mindre team og nybegynnere til å komme i gang med å lære hvordan nye muligheter kan utnyttes og bli inspirert av andre, avslutter Lars Chr Christensen.

Les mer om konkurransen her