Kringen tiltalt for utpressing

Asfaltkartell-varsler Odin Kringen, ex Veidekke, er nå selv tiltalt for utpressing samt for innsidesalg av Veidekke-aksjer.

Det er Dagens Næringsliv som kan melde at statsadvokaten i Trøndelag har tatt ut tiltale mot den tidligere distriktssjefen i Kolo Veidekke, Odin Kringen (65), etter at Veidekke anmeldte han for utpressing. Han står også tiltalt for innsidehandel etter å ha utnyttet situasjonen ved å selge Veidekke-aksjer bare dager før han valgte å stå frem. Gevinsten kan ha ligget i området 300.000 kroner. Saken kommer opp for retten først i november.

Odin Kringen ble landskjent da han fremsto som varsler på Dagsrevyen på vinteren i fjor og fortalte detaljert om sin deltagelse i ulovlig prissamarbeid mellom asfaltselskapet til Veidekke og en kollega hos konkurrenten NCC. Men internt hadde Kringen sendte e-poster til konserndirektør Per-Ingemar Persson hvor han påpekte at han ville sette i gang en varslingsplan blant annet overfor Konkurransetilsynet og Statens vegvesen hvis han ikke fikk utbetalt 3,4 millioner i lønn frem til 2014.

I en avskjedssak som gikk til lagmannsrett, slo retten fast at epostene ikke representerte noen varsling, og Veidekke fikk medhold i at arbeidsforholdet kunne avsluttes på dagen.

Politiadvokat Amund Sand påpeker overfor DN at det ikke er noen sammenheng mellom varsler-rollen og tiltalen som er tatt ut.

– Han blir ikke straffeforfulgt for å ha meldt fra om ulovlig prissamarbeid. Tiltalen gjelder handlinger som etter vår oppfatning går langt ut over det en varsler rettmessig kan foreta seg, sier lederen for økoteamet i Nord-Trøndelag til avisen.

Utpressingsanmeldelsen fra Veidekke ble først henlagt, men ble etterforsket etter at entreprenørselskapet klaget til statsadvokaten.

Det ligger an til at Veidekke slipper å betale gigantgebyret på 270 millioner kroner siden de selv meldte fra om det ulovlige prissamarbeidet. Konkurrenten NCC fikk et straffegebyr på 165 millioner. I utgangspunktet fikk NCC Roads en frist til desember 2011 med å komme med en tilbakemelding på gebyret, før tilsynet skulle gi en endelig konklusjon og gebyr i saken. De har bedt om tilgang til alle saksdokumentene, men de har ennå ikke fått oversendt alle papirene i saken, og fristen er utsatt på ubestemt tid. Når NCC har fått tilgang til alle saksdokumentene vil de ha seks uker på å gi tilbakemelding på Konkurransetilsynets foreløpige konklusjon.