73 innbrudd anmeldt - alle henlagt

I første kvartal ble det anmeldt 73 tyveri fra bygg- og anleggsplasser i Oslo politidistrikt. Oppklaringsprosenten er på null.

– Vi har sett en svak økning i saker fra 69 i første kvartal i fjor til 73 i samme periode i år, opplyser seksjonssjef for arrest- og påtaleseksjonen Curt A. Lier i Oslo politidistrikt.

Men til tross for at problemet med bygge- og anleggstyverier ser ut til å vokse, blir sakene i stor grad nedprioritert av politiet. Av de 73 sakene som ble anmeldt i første kvartal i år, er alle henlagt.

– Dessverre er det for stort sprik mellom det samfunnsoppdraget vi har fått og de ressursene vi har tilgjengelig til å løse det. Vi må gjøre prioriteringer i forhold til alvorsgrad, og i de sakene der vi ser at sjansene for oppklaring er små, ender det som regel med henleggelser. Byggeplasstyverier er også saker der vi ofte har svært lite å gå etter, og som er vanskelige å oppklare, sier Lier.

Politiet gjør også avveininger i forhold til hvor godt byggeplassene er sikret.

– I mange tilfeller er byggeplassene altfor lett tilgjengelig for tyvene. Det kan gå på ting som dårlig vakthold eller manglende sikringsutstyr. I de tilfellene der sikringen er for dårlig, må vi vurdere hvor store ressurser vi skal legge i det, sier Curt A. Lier.

Politiet peker på at selv om oppklaringsprosenten er lik null, så kan likevel noen av tyvene være tatt og dømt.

– Veldig mange tyveriene blir gjort av organiserte utenlandske bander, og noen av disse bandene kan være tatt og domfelt for heleri i stedet for at de blir knyttet opp mot hver enkelt tyverisak. Vi har egne grupper i politiet som jobber opp mot disse miljøene, så det er ikke sikkert at bildet er like mørkt som statistikken tilsier, forklarer Curt A. Lier.

Likevel er ikke Byggenæringens landsforening, som nylig gjennomførte en undersøkelse om byggeplasstyverier, imponert over politiets innsats.

– Det er bedrøvelig at sakene henlegges. På mange byggeplasser har overvåkningskameraene til og med fanget tyvene på kamera, uten at det gjør noe til eller fra. Vi synes det er ille at ikke politiet klarer å prioritere dette høyere, særlig når vi ser at det i stor grad dreier seg om organisert kriminalitet, sier direktør for kommunikasjon og næringspolitikk Audun Lågøyr i BNL.

Les mer i Byggeindustrien nr 7.