Vil ikke skille ut Jernbaneverket

Finansminister Sigbjørn Johnsen går tilbake på et forslag han kom med som fylkesmann om å omdanne Jernbaneverket til heleid statlig aksjeselskap eller statsforetak.

Johnsen fikk spørsmål fra representanten Christian Tybring-Gjedde om han nå vil sette i verk forslaget han kom med som fylkesmann.

- Johnsen brukte Avinors organisering og rolle innen luftfarten som forbilde. Avinor har fått tilført oljepenger utenfor statsbudsjettet, kan planlegge langsiktig og kan sikre lånefinansiering ved behov. Vil finansministeren Johnsen ta et initiativ overfor Jernbaneverket i tråd med fylkesmann Johnsens anbefaling, spurte Tybring-Gjedde.

- Over tid har Stortinget valgt å organisere deler av de statlige investeringene i infrastruktur utenfor statsbudsjettet. Dette gjelder blant annet flyplasser og overføringsnettet for kraft, samt at deler av veg­investeringene delvis finansieres gjennom bompenger. Et fellestrekk ved disse ordningene er at aktivitetene finansieres med brukerbetalinger – ikke bevilgninger over statsbudsjettet. Avinors aktivitet finansieres med flyplassavgifter og forretnings­virksomhet ved flyplassene, svarte Johnsen.

- For jernbane er det et svært begrenset potensial for bruker­finansiering. Staten subsidierer også NSBs persontogtrafikk. Det er nødvendig med statlige midler for å realisere jernbaneprosjekter. Omdannelse av Jernbaneverket til selskap med låneadgang ville innebære lån til infrastrukturinvesteringer som må betjenes med framtidige bevilgninger over statsbudsjettet. Slik finansiering vil være en omgåelse av handlingsregelen og belaste framtidige budsjetter. Statlige bevilgninger til jernbane bør fortsatt budsjetteres på statsbudsjettet og prioriteres innenfor de rammene handlingsregelen setter, la han til.