Vurderer eremittbille ved kryssombygging i Tønsberg

Statens vegvesen planlegger en ombygging av krysset fv. 459 Halvdan Wilhelmsens allè x fv. 325 Stenmalveien i Tønsberg. Dette er i umiddelbar nærhet til dagens eneste kjente forekomst av eremitt i Norge.

I forbindelse med kryssombyggingen vil flere trær måtte felles. Statens vegvesen vurderte det derfor dit hen at førevar prinsippet i § 9 i Naturmangfoldloven ville være gjeldende siden det ikke forelå tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger tiltaket ville ha for arten. Statens vegvesen vil derfor foreta undersøkelser som kunne avklare om tiltaket ville skade arten. Dette ville innebære at følgene av tiltaket ble kartlagt og trærne som er aktuelle for felling undersøkt.

Norsk institutt for naturforskning (NINA) ble derfor engasjert av Statens vegvesen for å foreta de nødvendige undersøkelser av de berørte trærne gitt i planene.

Eremitten Osmoderma eremita (Scopoli, 1763) er en stor, brunsvart bille i familien skarabider (Scarabaeidae). Den lever i gamle, hule løvtrær og er vurdert som truet i store deler av Europa. I Norge ble den antatt å være utdødd inntil den ble gjenfunnet i Tønsberg i 2008, som fortsatt representerer den eneste kjente norske populasjonen.

Les hele rapporten her