Livsfarlige vannverkskummer skal begraves

Livsfarlige vannverkskummer skal begraves før de tar flere liv. Det er den klare målsettingen for en arbeidsgruppe som ble dannet av Rørinspeksjon-Norge mandag.

Rørinspektører landet rundt mener de kan være i livsfare. Forskyvninger av forankring og korrosjon av festemateriell i vannverkskummer er et stort problem.

Leder av Rørinspeksjon Norge og enhetsleder i avløpsavdelingen i Skien kommune, Finn Jenssen, slår fast at sikkerhet må være hovedfokus.

- Vi har et stort forbedringspotensial når det gjelder trygge arbeidsplasser innen vann og avløpssektoren generelt og rørinspeksjon spesielt. Vi registrerer manglende kompetanse både i kommunene, hos rådgiverne, produsentene og entreprenørene. Nå må vi sørge for bedring i alle ledd. Dessuten må vi kunne stole på at produktene holder, og vi må sørge for at de rette dimensjonene blir benyttet også for kumkonsollene, sier Jenssen.

13 kommuner har bidratt til tryggingsprosjektet. Representanter fra Bærum, Fredrikstad, Skien, Trondheim, Skedsmo og Ålesund var til stede under oppstartsmøtet for tryggere VA-anlegg på Gardermoen i går.

Nå skal en arbeidsgruppe komme med konkrete innspill til stiftelsen VA-/Miljøblad for å få felles retningslinjer i hele landet.

Dødsfeller
- En del av de vannverkskummene som står rundt om i norske kommuner er rene dødsfeller. Det mener faglig sekretær i RIN og prosjektleder Arve Hansen.

En av årsakene til at prosjektet nå blir en realitet er en dødsulykke der en ung rørinspektør druknet i en vannverkskum i Ullensvang i Hardanger for tre år siden.

- Når vannledningsnettet skal ha en levetid på minst 100 år, må også vannkummene bygges solid og trygt for de som skal operere på denne arbeidsplassen. Det har dessverre blitt utviklet kumløsninger som ikke i tilstrekkelig grad tilfredsstiller de strenge krav til sikkerhet.

Felles krav
Nå skal det arbeides fram konkrete felles krav fra kommunene som kumprodusentene må ta hensyn til for å levere sine kummer til kommune-Norge.

Vannverkskummer har en rekke funksjoner. De forsyner det lokale brannvesen, er sentrale for avstengning av vann ved lekkasjer og tilkoblinger. Videre handler det om kontroll av rørsystemets tetthet, for å ta vannprøver for analyse av vannkvalitet, desinfisering, rengjøring av vannledning og måling av trykk og vannmengde.

Trygg arbeidsplass
Rørinspeksjon Norge får medhold av alle involverte parter at det nå er svært viktig at ledningseiere stiller strenge og entydige krav til prosjektering og bygging av vannverkskummer. Dermed vil både rådgivere, produktleverandører og utførende kunne forholde seg til like krav, og bidra til å utvikle vannverkskummer til en solid og trygg arbeidsplass.

Under oppstartsmøtet for prosjektet på Gardermoen i går kom det fram en rekke historier fra flere kommuner om uønskede hendelser i vannverkskummer. Det mest graverende er de mange feilene som blir oppdaget på nyanlegg. Det er registrert feil og mangler ved over halvparten av alle nyanlegg, og det er et kraftig varsko til bransjen om at det er på høy tid med intensivering av sikkerhetsarbeidet i VA-sektoren.