Bravida får nye eiere

Venture- og oppkjøpsselskapet Brain Capital kjøper Bravida av private equity-selskapet Triton. – Oppkjøpet legger ytterligere til rette for vekst i Norge, sier Eirik Frantzen.

Triton har eid Bravida siden 2006. I løpet av perioden har selskapet hatt en betydelig vekst, og har i Norge gått fra nærmere 100 millioner kroner i underskudd, til et driftsresultat på 85 millioner i 2011.

– Vi har hatt Triton som hovedeier i over fem år. Selskapet ga tilslutning til store endringer i Norge, og støtte til den norske snuoperasjonen som var nødvendig. I de siste årene har de gitt oss nødvendig tillit og finansielt bidrag som har vært nødvendig for å gjøre både store og mindre oppkjøp, i arbeidet med å bygge Bravida til den ledende aktøren i Norge, sier administrerende direktør Eirik Frantzen i Bravida Norge.

Bain Capital er et globalt investeringsselskap med hovedkontor i Boston. Selskapet har flere ulike fond, som totalt har en verdi på rundt 60 milliarder dollar. Siden etableringen i 1984 har selskapet gjennomført mer enn 300 investeringer og oppkjøp.

Eirik Frantzen ser på eierskiftet en naturlig utvikling for selskapet.
– Det er naturen til denne type eiere å bidra til vekst, videreutvikling og øke verdien på selskapet før de selger videre. Dette eierskiftet vil ikke bety noen endring i vår strategi. Vi skal fortsatt være ledende der vi er, med de tjenester vi tilbyr. Samtidig vil nye eiere ha et minst like stort incentiv for å legge til rette for den vekststrategien som vi har, sier han.

– Vi vurderer kontinuerlig muligheter for organisk vekst og vekst gjennom oppkjøp, både på elektro, rør og ventilasjon. Samtidig er vi svært bevisst på at veksten ikke skal gå utover våre marginmål. Vi er i en bransje med marginer på nivå med dagligvarebransjen. Vi er ikke fornøyd med det, og vårt mål er å ha en margin som er tosifret, sier Frantzen.

Bravida i Norge vurderer kontinuerlig selskaper de kan kjøpe opp.
– Vi ser både på aktører innen rør, ventilasjon og elektro. Det er samtidig uinteressant å kjøpe opp selskaper vi ikke kan tilføre en merverdi og som ikke kompletterer oss i sitt marked. Vi har i min periode som leder i Norge aldri kjøpt volum, men kompetanse og synergieffekter for eksisterende virksomhet. Det vil vi fortsette med, sier han.

Bravida vil fremover tilby mer av sitt standardsortiment til sine oppdragsgivere, arbeide frem prosjektspesifikke løsninger som er rimeligere å installere og øke fokus på planlegging og involvering av arbeidslagene sine. 



– Skal vi lykkes med våre målsettinger er det nødvendig med en tjenesteportefølje av konkrete og produksjonsrettede initiativ som skal komme både kundene og oss til gode, sier han.



Frantzen tror på et godt 2012, men er ikke like optimistisk for 2013.

– Jeg er redd en nedkjøling kommer utover i 2013. De store investeringer som nå gjøres innen olje og gass, infrastruktur og helse, vil åpenbart virke positivt, men vi er fortsatt usikre på om det klarer å skape vekst eller om det bare vil dempe et fall. For oss og våre nye eiere gir det samtidig betydelige muligheter, både for oppkjøp og utnytte vår effektive drift til å utkonkurrere andre aktører i dette fragmenterte markedet, sier Frantzen.

Oppkjøpet må godkjennes av konkurransemyndighetene i Sverige.