Senket strømutgiftene - hjemme og på jobb

Hjelle Snikkerverksted sparer penger, bruker mindre energi og kan gi påskjønnelser til de ansatte. Alt dette på grunn av et sponavsug.

Det har benyttet mobile sponavsug fra AL-KO. Betegnelsen "sponsavsug" er ikke nødvendigvis dekkende for denne maskinen. Den kan også behandle andre materialer, som steinmateriell, kompositt, malingspartikler, metallstøv, plastikk og papiravfall. Det lave støynivået, allsidigheten og det beskjedne plassforbruket gjør at maskinen passer perfekt til innemiljøer med begrenset plass.

Alle som bearbeider tremateriale opplever svinn og mye treavfall. Ved å gjøre om dette avfallet til en miljø- og kostnadsbesparende ressurs kan man forbedre bunnlinjen i tillegg til å få en grønn bedriftsprofil og ren samvittighet. Første ledd i prosessen er å omdanne treavfallet til materie som kan utnyttes til for eksempel energi.

På Hjelle Snikkerverksted har de løst flere problemer med samme enhet. Daglig leder, Arne Inge Hjelle, er glad for å spare energikostnader samtidig som luften blir renere. Løsningen er tegnet og levert av P. Blakstad, leverandør av industriventilasjon og grønn energi.

– Luften i lokalet vårt blir gjenvunnet 100 prosen - og det som kommer ut er varm og ren luft. Vi bruker ikke spon til oppvarming, og synes det er supert å bli kvitt problemavfallet. Brikettene sender vi med de ansatte hjem. De ansatte nyter altså godt av maskinen, som ikke bare gir de god luft på jobb - men som også senker strømregningen hjemme.

Filterenheten har lang levetid på grunn av en slitesterk overflatebehandling.

– Løsningen har vært helt perfekt for oss. Vi produserer kjøkken og bad, som er følsomt ovenfor fukt. Derfor er det ekstra positivt at hele løsningen kan plasseres innendørs, uten at det går på bekostning av støynivå og plass i lokalet", forteller Hjelle om den stillegående løsningen.

Spon og finstøv kan være et problem for både produksjonsprosessen og inneklimaet. AL-KO har i flere årtier levert tjenester for å løse nettopp disse problemene.

Staten har gjennom Enova lenge gitt tilskudd til næringsdrivende som velger fyring med biomasse. I enkelte prosjekter har Enova dekt 1/3 av investeringene samtidig som de aktuelle tiltakene har spart flere hundre tusen i strømutgifter årlig.

– Det er viktig å huske at man ikke trenger å gjøre dette bare av idealistiske grunner eller for at markedet skal se din grønne profil. Her er det også penger og spare. De pengene kan gå inn i bedriften og skape positiv vekst – og kanskje kan man gjøre ytterlige miljøtiltak, poengterer Elin Blakstad. Etter TEK10 har Norge fått verdens strengeste energikrav til næringsbygg.