Granstangen BRL

Det var ikke bare beboerne som satte pris på resultatet av en nødvendig og vellykket oppussing av borettslaget. Det gjorde også OBOS som ga Granstangen BRL i Oslo Rehabiliteringsprisen 2012.

Granstangen BRL ligger i bydel Alna og består av ni blokker med til sammen 298 leiligheter. Selv om boligblokkene ikke var mer enn så vidt 30 år gamle, ble det mer og mer tydelig at noe måtte gjøres. Dårlige konstruksjoner i kombinasjon med den gang slett utført arbeid, ga etter hvert et presserende behov for tiltak. Blant annet var det fare for avskalling i feste til balkongfrontene som hadde tunge konstruksjoner. Det var også korrosjon i armeringen i betongen flere steder med risiko for at betongdeler kunne falle ned.

Tre mål
Etter innhenting av anbud fra flere entreprenører falt valget på S-bygg, som har anselig erfaring med store rehabiliteringsprosjekter fra blokkbebyggelse. Blant annet fra rehabilitering av blokkene på Romsås. Utbedringsarbeidene skulle ha tre målsetninger; kvalitet i materialvalg, sikkerhet for beboerne og reduserte vedlikeholdsutgifter i fremtiden.

Arkitekter har vært Thams og Gaare Arkitektkontor, mens Rambøll har stått for byggeteknikk.

Slik det ofte er i rehabiliteringsprosjekter, også på i Granstangen, skulle det vise at fasaderehabiliteringen blir mer dyptgripende enn forutsatt. De gamle fasadene hadde tre- og metallfronter. Det viste seg nødvendig å få produsert nye braketter for innfesting av de nye vedlikeholdsfrie fasadeplatene. De gamle var rett og slett for svake.

– Da vi begynte å åpne konstruksjoner så vi hvor ille det var, noe som også medførte store omprosjekteringer. Blant annet også en vidtrekkende brannprosjektering, forklarer S-byggs prosjektleder Per Andersen.

Utfallet ble at all fasadekledning, balkongbrystninger og -dekker ble fjernet, og alle synlige betongflater ble betongrehabilitert. Deler som var skadet av korrosjon, ble mekanisk utbedret.

Innglassing
Inn kom ny stålkonstruksjon for bæring av nye balkongdekker, og balkongbrystningen fikk glassbyggestein. Nye vinduer og balkongdører ble satt inn, fasader og balkongene ble tilleggsisolert og nye boder på kjøkkensidene ble satt inn. Over feltet med glassbyggestein er det satt inn glassfelt, slik at alle balkonger nå er fullstendig innglassete. Inngangspartiene fikk nye dører, strengere brannkrav førte til at det også ble satt nye inngangsdører til leilighetene.

Tidligere hadde fasadene en prangende og dominerende rødfarge. Steniplatene som nå er på plass, har et vesentlig lettere uttrykk, og har sammen med ombyggingen av balkonger gjort mye for å få frem et langt mer moderne design.

Juryen bak rehabiliteringsprisen 2012 var tydelig imponert av resultatet: «Borettslaget har fått et stort visuelt løft, og fremstår nå som lyst, innbydende og moderne.»

Et viktig moment er estetikken, et annet er følgende av de energiøkonomiserende tiltakene som er gjort. Ny og bedre isolasjon, nye vinduer og dører gir en beregnet nedgang på energiforbruket med 700.000 kWh i året. Det gir en årlig besparelse på ca. 2.300 kr. pr. leilighet med en energipris på 1 krone pr. kWh.

– Jobben i Granstangen var kompleks og omfattende. Det var ikke den største vi har hatt i omfang, men den er blant de største, sier Andersen. Arbeidet med totalentreprisen begynte januar 2009 og var fullført sommeren 2011, og hadde en verdi på ca. 100 millioner kroner eks. avgifter.

Skryt fra juryen
Granstangen får skryt av juryen for et meget godt gjennomarbeidet prosjekt med en helhetlig og tydelig tanke bak. I juryens begrunnelse heter det:

«Et prosjekt av et slikt format er ikke tidligere gjennomført i dette området og forhåpentligvis vil det være til inspirasjon og motivasjon for andre lag, og således peke ut en positiv retning for hele området.»

Juryen har også latt seg begeistre av valg av farger og byggematerialer.

Premien på 150 000 kroner ble overrakt på OBOS’ generalforsamling mandag 23. april.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter