Ikea Forus

Ikea Forus

Sted: Forus, Stavanger

Prosjekttype/bruk: Rehab, påbygg

Entreprisekostnad eks mva: 57 millioner kroner

Bruttoareal: 22.000 kvm

Byggherre: Ikea Eiendom Holding

Totalentreprenør: Backe Bygg

Arkitekt: Bygg Kon

Rådgivere: RIB: Bygg Kon - RIV: Oras - RIE: HS Vagle - RIBr: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Rambøll - Riving og betongsaging: Sørvest Betongsaging - Grunnarbeider: T. Stangeland Maskin - Peling: Seabrokers Entreprenør Service - Betongarbeider: Vasshus Entreprenør - Betongelementer: Spenncon - Montering av elementer: SMS Elementmontering - Stålkonstruksjoner og trapper: SL Mekaniske - Taktekking: Protan Bygg & Tak - Glass- og aluminiumsarbeider: Time Aluminium - Tømrer: Stavanger Bygg - Maler og gulvlegger: Vatland & Sønn - Rørlegger, VVS og ventilasjon: Oras - Elektro: HS Vagle - Branntetting: Lilleland - Porter: Portteknikk - Kopiering: Allkopi - Avfallshåndtering: Amdal Container Utleie - Maskinutleie: Cramo - Byggvask/rent bygg: Vaida Renhold

Ikea Forus er oppgradert med utvidet restaurant, med løsninger mer i tråd med Ikeas konsept og med nye tekniske anlegg og bygget ut fra 14.500 til 22.100 kvm.

Oppgraderingen og utvidelsen er tegnet og prosjektert av Bygg Kon AS og utført i totalentreprise av Backe Bygg AS. Ikea utfører også en del av arbeidene selv. Prosjektleder Rune Herdlevær i Backe Bygg AS forteller at hele den eksisterende delen av bygget i større eller mindre grad er rehabilitert. Backe Byggs entreprisekostnad er 57 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Ikea Eiendom Holding AS. Byggearbeidene startet i september i fjor og ble fullført i april i år. 14. juni er det offisiell åpning av det oppgraderte og utvidete varehuset. Bygget har vært i full drift i hele byggeperioden.

Større sortiment
Varehussjef Hans Inge Skadberg ved Ikea Forus forteller at det oppgraderte bygget er mye nærmere Ikeas grunnkonsept enn det gamle bygget var.

– Med en utvidelse på 7.600 kvadratmeter og høyere himlingshøyde får vi nå presentert en større del av Ikeas sortiment på en bedre måte. Vi har for eksempel doblet antall komplette interiørutstillinger. Vi har også fått en bedre intern layout i varehuset. Restauranten er utvidet med 100 nye sitteplasser og ny leketøysavdeling for barn. Med et nytt inngangsparti i gult og et blått bygg får vi et mer up to date varehus. Oppgraderingen skjer slik at vi kan ta vare på våre lojale kunder på en best mulig måte inntil vi får ført opp et nytt varehus. Vi håper at våre faste kunder liker oppgraderingen og at nye kunder kommer til. Oppgraderingen fører også til at vi ansetter noen flere medarbeidere.

Betongelementer og stål
Tomten sentralt på Forus har myrgrunn. Den nye bygningsdelen står på et dekke som hviler på 35 peler med snittlengde på 15 meter. Det er lagt radonduk under den nye delen av varehuset.

Det utvidete bygget har en tilnærmet rektangulær form. Utbyggingen er tilpasset den eksisterende bygningskroppen. Bærende konstruksjon i den nye delen er betongelementer i form av søyler og hulldekker og ståldragere. Taket består av stålplater med 30 cm isolasjon og folietekking. Fasadene består av sandwichelementer med 20 cm isolasjon. Ved hovedinngangen er det klimavegger. Gulvflisene i den eksisterende delen av varehuset er fjernet og betonggulvet som lå under er slipt med diamantslipemaskin. Hele varehuset har universell utforming.

Det ble praktisert rent bygg under oppgraderingen. Bygget fikk en midlertidig byggelagstekking for å unngå fukt i konstruksjonen. Siden bærekonstruksjonen består av elementer var byggetiden kort. Rune Herdlevær forteller at det har vært fokus på sortering av byggavfall fra dag 1.

– Vi endte på en sorteringsgrad på 93 prosent. Det er meget bra for et rehabiliteringsprosjekt. Vi fikk plass til en stor miljøstasjon av Ikea og har sortert i 14 fraksjoner.

Tekniske anlegg oppgradert
Varehuset har fått vannbåren oppvarming basert på fjernvarme og elektrisitet. Ventilasjonsanleggene er oppgradert og er nå balanserte og har varmegjenvinning. Bygget har fått webbasert SD-anlegg. Brannsikringen er videreutviklet med nytt brannalarmanlegg, nye ledelys og fullsprinkling. Varehuset har også fått mer energivennlig belysning.

Full drift
Prosjektutvikler Pål Walberg i Ikea sier at et viktig grep ved varehuset på Forus var å få opp et nytt inngangsparti som er i samsvar med Ikeas profil.

– Inngangspartiet er gult mens resten av bygget skal males blått. Den største utfordringen i prosjektet var å bygge om et varehus i full drift. Vi skulle ha god kundeflyt inn og ut av bygget og god flyt internt, samt god vareflyt. Dette løste vi ved å la arbeidet skje i faser der varehuset ble fornyet del for del.

Rune Herdlevær bekrefter at den største utfordringen lå i at varehuset skulle være i full drift.

– Det stilte store krav til planlegging og til HMS og logistikk på byggeplassen. I snitt har det vært mellom 50 og 60 bygningsarbeidere med på prosjektet. Arbeidene er utført uten fraværsskader. Vi tar med oss nyttig erfaring fra logistikken i dette prosjektet og fra å ta hensyn til kunder og ansatte i varehuset. Vi har også lært mye av Ikeas tangegang om planlegging og gjennomføring av byggeprosjekter.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter