Risa kjøpte 27 Volvo-gravere

Risa offentliggjorde sitt kjøp av 27 Volvo-gravemaskiner under Vei og Anlegg-messen. For Volvo Maskin er dette den største ordren på gravemaskiner de noensinne har fått i Norge.

De 27 graverne fordeler seg på fire 50-tonnere, to 40-tonnere, åtte 30 tonnere, syv 25-tonnere, to 20-tonnere og to åtte tonnere. I tillegg kommer to 17 tonns hjulgravere.

- Dette er den største enkelthandelen vi noensinne har gjort, sier Bjørn Risa til Byggeindustrien.

- Vi pratet med alle de store maskinleverandørene, men det som vippet pilen over på Volvo er oppfølgingen vi nå får etter at maskinene er levert. De har laget et konsept hvor de følger opp entreprenøren enda tettere i etterkant, legger han til.

Samarbeidet går blant annet ut på at alle sjåførene måles med det såkalte Care Track-systemet. Dette måler blant annet dieselforbruk, men også slitasje på skuffer skal kartlegges. Fire ganger i året skal hver sjåfør kurses av Volvo på hvordan de kan bli mer økonomiske sjåfører. Et tett samarbeid på service er også med i avtalen.

- Vi synes denne avtalen er veldig spennende, spesielt det å følge opp bruken av maskinen. Det blir interessant å se hvordan sjåføren påvirke kostnadene. Jeg tror også vi i Volvo Maskin kan lære mye av denne avtalen, sier markedssjef David Kristianslund i Volvo Maskin til Byggeindustrien.

Risa forteller at de for noen år siden inngikk en lignende kontrakt med Bertel O. Steen på Mercedes-lastebiler, og at det har vært en stor suksess. Følgene av den kontrakten er at 95 prosent av Rogalands-firmaets lastebiler har en stjerne i grillen.

Volvo-kontrakten er også en fortsettelse på et godt samarbeid som har pågått i generasjoner. Så sent som i 2008 kjøpt for eksempel Risa 20 andre gravemaskiner fra Volvo. Bjørn Risa legger ikke skjul på at han ser det som en klar fordel å ha færre leverandører å forholde seg til, og samtidig ha et tettere samarbeid med dem.

Risa mener moderne maskiner og god rekruttering vil være nøkkelord i årene fremover. Selskapet har blant annet sagt at de skal rekruttere 25 lærlinger hvert år de neste tre årene.